Standbeeld voor Mulisch
In Haarlem wordt 30 oktober een standbeeld geplaatst van Harry Mulisch. Die dag is het drie jaar geleden dat de auteur overleed. Mulisch was ereburger van Haarlem, de stad waar hij in 1927 was geboren.
Harry Kurt Victor Mulisch, schrijver van onder meer De Aanslag en De Ontdekking Van De Hemel. Bekend als pijpenroker. Omstreden vanwege zijn aan arrogantie grenzende onbescheidenheid. Filosoof. En ‘product van de Tweede Wereldoorlog’.
Zijn vader was een Oostenrijkse nazi. Zijn moeder was een Amsterdamse Jodin. Opgevoed door de huishoudster, Frieda Falk.
Dezelfde dag komt Bob Dylan naar Nederland. Dylan geeft die avond zijn eerste concert, de volgende dag (Hervormingsdag) volgt het tweede Dylan-concert. Bob Dylan, een Joodse jongen uit Duluth, Minnesota, waar de delta ontspringt.
Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman, zijn (over-)grootouders komen uit Oekraïne en Litouwen. Volgens joods gebruik op de achtste dag besneden. Toen kreeg hij zijn Hebreeuwse naam: Shab(e)tai Zisel ben Avraham. Zoete rust, zoon van Abraham. Veranderde in augustus 1962 de naam in zijn paspoort in Robert ‘Bob’ Dylan.
Mulisch zou zeggen dat het geen toeval is. Dat de onthulling van zijn standbeeld dezelfde dag gebeurt als Dylan’s optreden. Dylan is net als Mulisch een literaire grootheid. Dylan heeft net als Mulisch iets met het jodendom. Eigenlijk is Dylan de Amerikaanse versie van Mulisch.
Zou Mulisch zeggen.
Het is maar hoe je het bekijkt.
Tags // Amsterdam, Amsterdamse jodin, Bob Dylan, concerten, de Tweede Wereldoorlog, Dylan, Harry Mulisch, Hervormingsdag, jodin, Mulisch, nazi, Oost-Europa, Oostenrijk, Oostenrijkse nazi, standbeeld, toeval
Trackback from your site.