nov
12
2016

Stef Bos

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Bij Omroep Max werd zaterdagmiddag een live-registratie van Stef Bos vertoond. Een avond in Gent, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Bos. In 1991 brak de geboren Veenendaler door met zijn hit ‘Papa’; tegenwoordig bevindt hij zich bijna letterlijk op het snijvlak van drie Nederlandse talen: het Nederlands, het Vlaams en het Afrikaans.
Ik mag hem graag horen, die Bos. In april 2011 ben ik een keer bij een optreden van hem geweest. Dat was in De Lawei, de stadsschouwburg van Drachten. Bos trad solo op, in een kale opstelling. Met slechts de piano op het podium en de podiumdoeken opgetrokken. Zo maakte hij vaak muziek, vertelde hij tijdens de voorstelling.
Na een optreden, als het publiek was vertrokken en de toneelknechten het podium hadden schoongemaakt, speelde Bos dan ter ontspanning nog even op het klavier. Gewoon, zonder poespas, puur voor zichzelf. Nog even een paar tonen op de toetsen, alvorens huiswaarts te vertrekken.
Het gaat te ver om mezelf een groot Bos-fan te noemen. Maar zijn muziek kan ik goed hebben. Zoals bijvoorbeeld zijn cd Kaalvoet, uitgegeven voor de Zuid-Afrikaanse markt. Of een cd als Kloofstraat, met daarop My Vrou Is Huistoe – ik krijg keer op keer kippevel als ik het hoor: “My vrou is huistoe / Sy sing in die hemel / Sy het gesê / Sy wag daar in die wolke op my”. Veeg mij maar bij elkaar.
Stef Bos, een kwart eeuw liedjeszanger. Als hij nu zou stoppen, zou het goed zijn. Maar als hij blijft doorgaan, is dat misschien nog beter.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.