nov
23
2017

Stembureau 29

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteren was in de nieuwe gemeente Leeuwarden de gemeenteraadsverkiezing. Na 1 januari 2018 bestaat de gemeente uit een groter grondgebied, omdat de dorpsgemeenten Leeuwarderadeel en een gedeelte van Littenseradiel aan de Friese hoofdstad worden toegevoegd. Het was mijn debuut als lid van het stembureau – sterker nog, ik mocht gelijk fungeren als voorzitter van het betreffende stembureau.
“Mijn” bureau was Stembureau 29, Wijkcentrum ’t Knooppunt. Mijn zittingen waren in twee delen, ’s ochtends bij de start vanaf 7 uur tot half twaalf, de tweede sessie bogon ’s avonds om half zeven tot voorbij het stemmen. In de tussentijd werden wij – voorzitter en twee leden – vervangen door drie plaatsvervangers.
Een betere start kon ik mij niet wensen. Een mooie club mensen, met wie ik samen was. En kiezers die hun plicht niet verzaakten. Sterker nog, tijdens de avonddienst kwam een meisje naar ons toe, die vroeg of ze ook mocht stemmen met een foto van haar identiteitsbewijs. Haar portemonnee met alle pasjes had ze verloren, maar inmiddels wel gevonden. De eerlijke vinder had een foto gestuurd van haar id-bewijs.
“Want ik moet wel stemmen!” zei ze. En zo is het natuurlijk. Je stem moet je wel uitbrengen, al is het maar omdat je uitgebrachte stem je de reden geeft om mee te praten over politiek.
Dan heb je het nog maar over de stemmers. Ook facilitair hadden we niets te klagen. Al het materiaal werd uitstekend voorzien door de gemeente. We kregen zelfs een lunchpakketje bezorgd. Voor alle zes de stembureauleden. Dat je dan ook nog een kleine vergoeding krijgt voor deze dag, is mooi meegenomen.
Wat betreft het stemmen tellen, ging ook dat voorspoedig en naar wens. We hadden geen verschil in stemmen en stempassen, geen ongeregeldheden, geen gedoe. Ook niet met het slotje op de stembus. We kregen een telefoontje van het centrale stembureau, hoe laat de dame met het slotje kwam. Zij was weliswaar gekomen, maar zonder noodzaak. Onze stembus had al vanaf de start een slot.
Dan mag je blij zijn, volgens mij, als er niets bijzonders gebeurt. Aan ons heeft het dus niet gelegen.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.