sep
22
2018

Stolpersteine Ulrum

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Ulrum krijgt een aantal Stolperteine, Struikelstenen die aangeven waar omgebrachte Joden hebben gewoond. Het 4 mei comité Ulrum e.o. heeft na jaren onderzoek vijf Ulrummers kunnen voordragen voor zo’n herdenkingssteen. Maandag 8 oktober worden de gedenkstenen geplaatst.
De personen waar het om gaat, zijn:

Het joods echtpaar Lewi en Rachel van Geuns-Cohen, die woonden aan de Stationsweg.
Ze werden in november 1942 uit huis gehaald en gedeporteerd naar Auschwitz en op 23-november 1943 vergast.
1. Lewi van Geuns had de leeftijd van 68 jaar.
2. Zijn vrouw Rachel van Geuns-Cohen had de leeftijd van 65 jaar.

3. Klaas Luidens woonde aan de Marktstraat en was bankbediende.
Klaas werd in Winsum tijdens een razzia als represaille uit de bus gehaald en naar Duitse werkkampen gestuurd. Hij stierf op de leeftijd van 24 jaar als gevolg van ontberingen in het arbeitserziehungslager van Zöschen.

4. Jan Hendrik Lucas woonde aan de Asingastraat.
Hij was zeeman op de m.s. Gerdina, dat door de Duitsers in beslag was genomen. Jan Hendrik werd gedwongen voor de Duitsers te varen/werken en kwam om het leven toen het schip ten oosten van Schiermonnikoog op een mijn liep. Hij stierf op de leeftijd van 18 jaar.

5. Jelle Hellinga woonde aan de Trekweg.
Jelle vaarde ook op de m.s. Gerdina en is ook omgekomen tijdens de explosie van de mijn. Hij stierf op de leeftijd van 22 jaar.

Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij bedacht de kleine gedenksteentjes in het trottoir waarop de namen staan van Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen, Jehova’s Getuigen en gehandicapten die zijn afgevoerd en gedood tijdens de oorlog. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gestanst.
Dit is mooi. Het is goed dat het Ulrumse comité zich hiervoor heeft ingespannen. Deze slachtoffers hebben hun namen gekregen. En ze hebben hun huis teruggekregen.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.