Stop de twisten
Verzoen je met de locatie, zegt burgemeester Femke Halsema tegen de opponenten van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.
Femke Halsema vindt het „een verdrietige geschiedenis”, de twisten over het te bouwen Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het is, zegt ze, „pijnlijk dat er zo veel rumoer omheen is. Je zou het monument zo snel mogelijk willen onthullen, nu de laatste overlevenden er nog zijn.”
Begin vorig jaar had de eerste spade de grond in moeten gaan voor een gedenkteken voor alle Nederlandse Joden, Roma en Sinti die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Een in het oog lopende constructie langs de Weesperstraat in Amsterdam, ontworpen door de bekende Amerikaanse architect Daniel Libeskind.
Het monument telt 102.000 bakstenen – op iedere steen de naam van een Joodse Nederlander die door de nazi’s werd vermoord. Het Rijk en de gemeente Amsterdam nemen het leeuwendeel van de bijna 15 miljoen euro aan bouwkosten voor hun rekening.
Het Nationaal Auschwitz Comité nam al in 2006 het initiatief tot het monument, maar door bestuurlijk dralen en tegenstand in de buurt is nog altijd niet met de bouw begonnen. Volgende week dient een rechtszaak van omwonenden: ze verzetten zich tegen de locatie, het ontwerp van Libeskind en de kap van 24 bomen. Eerder riep een groep kunstenaars en intellectuelen, onder wie publicist Herman Vuijsje en socioloog Abram de Swaan, de gemeente op om naar andere locaties te kijken.
Tot nu zweeg burgemeester Halsema over de gevoelige kwestie. Omdat de gemoederen rond het monument zo hoog oplopen, acht ze de tijd rijp om stelling te nemen. Op de uitspraak van de rechter „wil ze niet vooruitlopen”, maar haar boodschap aan de tegenstanders is helder: verzoen je met de locatie en het ontwerp. „Voor de wijze waarop we samen de Holocaust willen herdenken, is het van belang dat we hier geen burenruzies meer over hebben.”
Om te laten zien dat het haar menens is, neemt Halsema een garantstelling van 1,7 miljoen euro over van het Rijk, voor het geval het Auschwitz Comité de benodigde fondsenwerving niet rond krijgt.
Lees verder in NRC Handelsblad.
Tags // 2006, Amsterdam, burgemeester Femke Halsema, Daniel Libeskind, De 102.000 Namen, Femke Halsema, Herman Vuijsje, Holocaust Namenmonument, Holocaust Namenmonument Amsterdam, Namenmonument, NRC Handelsblad
Trackback from your site.