jun
30
2016

Straatnamen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Je kunt van alles vinden over het werken bij een callcenter, maar interessant is zo’n baan zeker. Geen mens die je te spreken krijgt, is hetzelfde. Hoewel je natuurlijk wel de nodige soorten mensen van elkaar kunt onderscheiden. De verschillende theorieën over de mensen blijken warempel nog een reële onderbouwing te hebben, ook! Maar wat het werk minstens net zo interessant maakt, is de grote verscheidenheid aan verschillende straatnamen in den lande.
Wat te denken van de Stoutheuvel in Eindhoven. Het nodigt uit om eens te kijken wat voor boefjes hier hun sporen hebben verdiend. En hoe kwamen ze er in dezelfde lichtstad er toe om een straat te benoemen als Echternach? Of nee de Gedempte Insteekhaven van Amsterdam: was dat voorheen een plek voor schepen om te keren?
Dan heb je nog de namen, de historische figuren. Wie was Martin Monnickendam, Ebbinge Lubben of Gerard Terborch? Wie vertelt van Pierre Cuypers, Van Egmondt en Lambert Jacobsz? Wie kan vertellen over Frans Netscher, Van Aerssen en Anton Struik? Waar kennen we Johan Brouwer van, of wie waren Dr. Van Voorthuijsen, De Josseling De Jong en Burgemeester De Monchy? Wie heeft wel eens gehoord van Marius Bauer, Kapelaan Sleegers, Worp Tjaarda of Storm van ‘s-Gravenzande?
Waarom kreeg Meester Coelborner in Groesbeek een hof toegewezen? Wat heeft Van Wesenbeke betekend, dat hij een straat kreeg? Wie was Rimsky Korssakov? Wat betekent de Ruime Conscientiestraat in Leiden, is er ook een krappe variant van? Was Doornbosch Hofstede van adel? En Jongkindt Coninck, heeft die ook blauw bloed door zijn aderen lopen?
Was Maarten Jansz Koster ook werkzaam in de kerk als conciërge? Wie was ds. D.A. van den Bosch, die in Hazerswoude-Dorp een eigen straat kreeg? Waar komt de naam van Albrecht Durer vandaan?
Wat is precies een vicarie, zoals in de straatnaam Jacobsvicarie? En als je een Eerste Amstelvlietpad hebt, wat zegt dat over de Tweede en eventueel Derde Amstelvlietpad? Getuigt zoiets van een gebrek aan creativiteit? Wat is een Amstelvlietpad – een voormalige zijtak, waar de Amstel kon vlieden bij hoog water?
In Almere heb je ook zulke bijzondere straatnamen. De Schoener 34, bijvoorbeeld. Dan moet je nog je huisnummer doorgeven. En Sarsven, waarom kreeg deze naam een eigen straat in Almere?
Ach, de plaatsen en de namen. Blijf je erover verwonderen, er is nog zoveel op te merken als je luistert naar de straatnamen waar mensen wonen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.