dec
18
2018

Straatsburg

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vorige week werd bij een kerstmarkt in Straatsburg een aanslag gepleegd. Daarbij zijn drie doden en twaalf gewonden gevallen. De NOS meldde dat getuigen zich gingen verstoppen in restaurants en zingen voor slachtoffers.
Een 1-op-1-vergelijking is er niet, maar ik moest wel denken aan de aanslagen in Parijs van november 2015. Kort na deze aanslagen schoot het boek A Moveable Feast van Ernest Hemingway de boekenlijsten in. De titel van dit boek is lastig te vertalen. De Fransen kozen voor Paris est une fête, in Nederland zijn zelfs twee verschillende vertalingen (Amerikaan In Parijs, 1964, en Dag en nacht feest: Herinneringen aan Parijs uit 1980). In A Moveable Feast, dat postuum is verschenen, beschrijft Hemingway zijn leven als jongeman en beginnend schrijver.
Herinneringen aan de stad Parijs doen je op den duur het ergste vergeten, ook als het een verlies van je ongepubliceerde werk betreft. Of inbreuk op je westerse samenleving, waar Parijs misschien wel hét decor van is. Je kunt het boek van Hemingway lezen als een hommage aan de stad Parijs, van vlak na 1920, met haar levendige cultuur, kunstenaars maar vooral: liefde voor het leven en het genieten van het leven.
Maar van een literaire tegenreactie op ‘Straatsburg’ is geen sprake.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.