mrt
28
2021

Struikelstenen Heerenveen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

HEERENVEEN De Stichting Historie Heerenveen heeft donderdag samen met de gemeente Heerenveen een schouw gehouden waar in totaal twaalf struikelstenen moeten komen te liggen, om de herinnering levend te houden aan twaalf Joodse personen uit Heerenveen die het slachtoffer werden van de Holocaust.
De schouw werd uitgevoerd door Klaas Peereboom en Henk Kok van de Stichting Historie, samen met Anita van Os regisseur cultuurbeleid bij de gemeente Heerenveen en Piet de Leeuw, wijkteamleider Heerenveen-centrum.
De bedoeling is dat de struikelstenen van tien bij tien centimeter, ook wel Stolpersteinen genoemd, in het voorjaar van 2022 op hun plek liggen. Op elke steen komt een plaatje met daarop de naam en de geboortedatum van het slachtoffer en hoe en waar deze persoon is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
De realisatie en plaatsing van de struikelstenen kost ongeveer 3000 euro. Dat wordt betaald door de Ronde Tafel 68 uit Heerenveen. De serviceclub die bestaat uit jonge ondernemers was via via op de hoogte gekomen en nam vervolgens contact op met de Stichting Historie Heerenveen. “Zij wilden graag de financiering op zich nemen,” aldus Kok.

In heel Europa
De Stolpersteinen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en liggen ondertussen al op diverse plekken in Europa.
Demnig komt vanwege de plaatsing ook naar Heerenveen. De kosten van zijn reis- en verblijf zijn inbegrepen bij de 3000 euro die het project kost.

Bron: Heerenveense Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.