dec
01
2018

Taalkussens

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In het Radio 1-programma De Taalstaat moet de eerste studiogast een keuze maken. Het gaat hierbij om drie kussens, waarop de afbeeldingen zijn te zien van Willem Elsschot, Multatuli en Jan Wolkers.
Elsschot, pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder, is bekend van onder meer het gedicht Het Huwelijk. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Multatuli schreef onder meer Woutertje Pieterse en Max Havelaar. Van Wolkers’ hand verschenen onder meer Turks Fruit, Zomerhitte en Terug naar Oegstgeest.
Mijn voorkeur gaat gelijk uit naar Multatuli. Vanwege de genoemde boeken. Elsschot en Wolkers heb ik minder mee. Niet alleen vanwege hun visie op het huwelijk (Elsschot) en het afgeven op de christelijke opvoeding (Wolkers). Ook Eduard Douwes Dekker had zo zijn nukkigheden en eigenaardigheden.
Multatuli is voor mij de persoon, die het slavenwerk in Nederlands-Indië aan de kaak stelde. De man die berooid was, die wilde schrijven, maar weinig werk af kon maken. De Ideeën van Multatuli (in diens eigen spelling Ideen) zijn een reeks van 1282 genummerde, overwegend aforistische en essayistische overwegingen en stellingnames, die in omvang uiteenlopen van enkele zinnen tot enkele bladzijden, en tussen 1862 en 1877 werden gepubliceerd in zeven bundels. Tussen de overpeinzingen is ook andersoortig werk opgenomen, zoals de volledige roman De geschiedenis van Woutertje Pieterse en het toneelstuk Vorstenschool. Het dominerende beschouwende gedeelte betreft voornamelijk maatschappijkritiek.
Wetenschappelijk kan ik het niet onderbouwen. Een voorkeur voor een schrijver is niet te bewijzen. Mijn voorkeur betreft de Max Havelaar, gelezen rondom het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De vuistdikke biografie Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker door Dik van der Meulen, dat ik las voor mijn literatuurlijst op de havo. Van der Meulen kreeg namelijk de AKO Literatuurprijs in 2003.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.