apr
07
2017

Te Loo

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De eerste keer dat ik hoorde van de naam Te Loo, was toen ik een half jaar werkte bij Omrin. Ik was die maanden als ICT’er werkzaam bij Omrin, de Friese afvalverwerker. Eén van de vergaderzalen in het Leeuwarder hoofdkantoor is de John te Loo-zaal. De tweede aanleiding dat ik over de voormalige burgemeester van de Hofstad hoorde, was vanwege de poëzie-route in de stad. Na zijn vertrek uit Leeuwarden in 1993, kreeg Te Loo als dank een tiental poëzie-stenen door de hele stad. Inmiddels is de route uitgebreid tot 45 stenen.
Maar nu is Gijsbert Johan (John) te Loo inmiddels begraven. Zijn openbare uitvaartdienst vond vanmiddag plaats in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Niet ver weg van zijn geboortestad Harlingen, waar hij na zijn pensionering een tijd waarnemend burgemeester is geweest. Maar wel ver weg van de geboortegrond van zijn ouders. De ouwe Te Loo’s kwamen uit Gent, onder de rook van Zeeuws-Vlaanderen.
De liturgie was een eenvoudige. Sprekers werden afgewisseld met muziek. Natuurlijk spraken zoon Ronald en dochter Saskia. Maar ook huidig burgervader Ferd Crone en Hans Wiegel, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, vicepremier en Commissaris van de Koningin van Friesland. Dat waren de officiële sprekers.
Verder waren er natuurlijk de gasten. Waaronder Hayo Apotheker, ook geen onbekende in Leeuwarden. Verder veel grijze hoofden. Zeventig-plussers. Mensen die elkaar na lange tijd weer ontmoetten bij een begrafenis. Er zullen overigens nog vele van dit soort reünies plaatsvinden, voor deze “veteranen”. Opmerkelijk overigens, hoe die ouden elkaar begroeten: altijd omgeven door grootse gebaren, en zoekend naar oogcontact met omstanders, in de hoop wellicht iemand anders ook te treffen.
Maar vooral om gezien te worden.
Groeten en begroet worden is namelijk ook een kwestie van kijken en bekeken worden.
Enfin. Te Loo is gestorven en begraven. Zijn regentschap van een decennium zal een blijvende herinnering blijven. Dankzij die stenen door de stad. Een Metrum van de voetstap.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.