okt
02
2013

Teeven en Van der Graaf

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) wacht een zware taak. Hij bemoeit zich persoonlijk met het eventuele verlof van Volkert van der Graaf. De laatste is de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. En daar zit de spreekwoordelijke crux.
Fortuyn maakte in de maanden voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002, een stormachtige carrière door. Hij was in maart van dat jaar raadslid geworden in de gemeente Rotterdam, namens Leefbaar Rotterdam.
De Leefbaren vormden zeker in de jaren een protestpartij tegen de heersende elite in de (grote)steden. Plots kwamen de Leefbaren als paddenstoelen uit de grond. Daar waren ze: Leefbaar Rotterdam, Leefbaar Utrecht, Leefbaar Hilversum.
Geen wonder dat van deze plaatselijke partijen ook een landelijke variant moest komen. En inderdaad, onder aanvoering van onder andere Jan Nagel (ex PvdA-senator, Leefbaar Hilversum) en Henk Westbroek (Leefbaar Utrecht) werd Leefbaar Nederland opgericht. Met Kay van der Linde als spindoctor.
Maar de nieuwe lijsttrekker werd niet snel gevonden. Uiteindelijk klopte men aan bij professor doctor Pim Fortuyn, voorman van de Leefbaren in Rotterdam. Hij accepteerde de voordracht: At your service.
Na een flinke ruzie vertrok de lijsttrekker bij Leefbaar Nederland en startte zijn eigen partij: Lijst Pim Fortuyn (LPF). Wel bleef Fortuyn namens Leefbaar Rotterdam actief. De opvolger bij ‘Nederland’ werd de officier van justitie Fred Teeven.
Teeven werd Kamerlid namens ‘Nederland’, maar moest het veld ruimen na de dramatisch verlopen verkiezingen van januari 2003. Hij was geen lijsttrekker meer; Haitske –zus van Kai- van der Linde voerde de lijst aan na een lijsttrekkersverkiezing met Emile Ratelband.
Teeven keerde terug in het Openbaar Ministerie, om via zijn oude politieke liefde de VVD opnieuw in de Kamer te komen. En zich vervolgens op te werken tot staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, onder de beschermende vleugels van opper-burgemeester Ivo Opstelten.
En in deze functie moet Teeven beslissen over de man die zijn charismatische voorganger heeft omgelegd. Ik ben erg benieuwd of Teeven deze persoonlijke emoties los kan zien van de professionele en maatschappelijke discussie.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.