mei
20
2020

Terughoudend

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De horeca-bedrijven mogen vanaf 1 juni weer open, mits onder de voorwaarden van de corona-maatregelen. Dus niet bij (milde) klachten en op anderhalve meter afstand. Met maximaal dertig personen binnen.
Moet hetzelfde ook gelden voor kerken? En hoe zit het met moskee├źn en synagoges? Mogen gelovigen weer samenkomen? Mogen ze weer zingen tot hun Almachtige? Waarom mag het wel? Waarom mag het niet? Het kabinet moet ook met kerken en christelijke organisaties om de tafel, zoals dat ook gebeurt met andere sectoren. Daartoe roept Gert-Jan Segers op. De leider van de ChristenUnie pleit voor een convenant over hoe kerken weer verantwoord open kunnen.
Presentator en theoloog Andries Knevel vindt juist dat kerken niet te hard van stapel moeten lopen. “Ik vind dat kerken terughoudend moeten zijn,” zei hij gisteravond in Op1. “Ik vind de positie van ‘dat we achtergesteld worden’, een verkeerde positie. Laten wij bescheiden zijn.”
Volgens Knevel moet voorkomen worden dat het beeld ontstaat dat kerken een uitzonderingspositie krijgen. “En ik vind dat kerken die unieke positie niet mogen hebben ten opzichte van concertzalen of andere bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.”
Hij vindt daarom geduld op zijn plaats. “Laten we ook aan ons publiek denken. Misschien is 300 mensen in een kerk per 1 september nog helemaal niet veilig genoeg”, zegt hij. “Bescherm de waardigheid van het leven, staat in kerken op een grote plek. Dus doe nu maar rustig aan.”

Zie ook de NOS.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.