mrt
10
2018

Terugwerkende kracht

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In 1991 kwamen Martin Bril en Dirk van Weelden met het boek Terugwerkende Kracht. Het is een ‘leesgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’. Het duo vertelt in citaten en fragmenten hoe de oorlog is verwerkt. Een literaire documentaire.
Ik moest aan dit boek denken, toen ik vandaag een aantal nieuwsberichten las. Zoals de Nationale Indië-herdenking in Tzum. Dit dorp herdenkt twee plaatsgenoten die stierven in voormalig Nederlands-Indië niet langer op 4 mei, maar op de eerste zaterdag in september. Aanleiding voor de wijziging vormt de vraag van de Oranjevereniging aan Dorpsbelang om de organisatie van de herdenking over te nemen.
Vrijdag werd in Wagenborgen stilgestaan bij de deportatie van vier joodse bewoners van Groot Bronswijk. Zij werden op 9 maart 1943 opgehaald. Vier dagen later eindigden de levens van Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot in Polen, samen met nog ruim 1100 Nederlandse joden.
En dan is er nog dat verhaal van voetbalverslaggever Han Hollander. In 1928 deed hij live verslag van de wedstrijd: Nederland-België. Het was het eerste radio-verslag dat rechtstreeks de ether in werd geslingerd. De verslaggever krijgt van Adolf Hitler een persoonlijk getekende oorkonde thuis gestuurd voor zijn positieve bijdrage aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Desalniettemin eindigt Hollanders leven met deportatie naar Polen en een gewelddadige dood in het vernietigingskamp Sobibor in 1943.
Terugwerkende kracht. Opdat wij niet vergeten.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.