jan
02
2018

The Weight

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

The Weight is een nummer van The Band, geschreven door gitarist Robbie Robertson. Dit nummer is terug te vinden op het debuutalbum van The Band, Music From Big Pink. Dit album schreven en namen de mannen op in het roze geschilderde huis in West Saugerties, New York. De vier Canadezen en één Amerikaan waren op dat moment werkeloos, omdat hun broodheer Bob Dylan alle optredens en openbare afspraken had geannuleerd vanwege een motorongeluk.
De leadzang voor dit nummer werd gedeeld tussen drummer Levon Helm (de boerenzoon uit Arkansas) en bassist Rick Danko, die het vierde couplet voor zijn rekening neemt. Tijdens het afscheidsconcert The Last Waltz werd een live-versie tijdens het concert opgenomen. Maar ook werd een nieuwe afscheidsversie opgenomen met The Staple Singers, waarbij Mavis en Pops Staples het tweede en derde couplet zingen.
Bob Dylan speelde dit nummer in 2013 tijdens zijn tournee, samen met Jeff Tweedy van Wilco, Jim James van My Morning Jacket en Peter Wolf van The J. Geils Band. Nico Dijkshoorn speelde het refrein in een uitzending van De Wereld Draait Door in april 2012, toen Levon Helm stervende was. Maar bij een uitvoering van Helm zelf kreeg ik kippevel.
De drummer speelde het nummer als afsluiter van Ramble at the Ryman, waarbij hij de zang verdeelde met John Hiatt. Het laatste couplet, dat in het origineel wordt gezongen met harmony vocals met Richard Manuel, zong Helm het met zijn dochter Amy. Dit bezorgde mij het kippevel, vanwege deze uitvoering. Met de backing vocals van Amy Helm, multi-instrumentalist Larry Campbell, John Hiatt en de altijd mooie Shery Crow.
Ja, dit is waarom muziek het leven veraangenaamt.

the-band-the-weight-capitol-11

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.