mrt
06
2016

Theater: Elly & Rikkert – Folk City

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Zondagmiddag traden Elly & Rikkert Zuiderveld op in De Harmonie, in een van de kleinste zalen van de stadsschouwburg van Leeuwarden. Hun optreden was op uitnodiging van Folk City, een club Friese folk-liefhebbers. Dat Elly & Rikkert ook bij dit muziekgenre thuishoren, bewezen ze zonder meer!
Het muziekechtpaar trad op met op toetsen Jan Borger, plus de halve bezetting van de folkgroep Half A Mile – in dit geval de zusjes Hanna en Susanne van Gemeren en gitarist Aart Lameris. De zusjes verzorgden de achtergrondzang bij een aantal E&R-nummers, voorafgaand aan de pauze speelde het trio een drietal eigen nummers.
Wat maakte het optreden in de bescheiden NIVO Noord-zaal tot een goed optreden? De kleine bezetting zorgde daar natuurlijk ook voor; de ‘kleinigheid’ zorgde voor een intiemere sfeer, waardoor het contact tussen artiesten en publiek minimaal was. Dat kwam de interactie ten goede. Bij onder meer Vallen En Opstaan (van Elly’s solo-cd Circusprinses) en De Kauwgomballenboom werd de hulp van bezoekers ingeschakeld.
Maar ook de verzoeknummers werden daardoor persoonlijker en onverwachter. Zoals dat kleine liedje Sneeuwvlokjes. Dit verzoek kwam zeer onverwacht, maar de spreekwoordelijke handschoen werd graag opgepakt, waardoor de uitvoering kwetsbaar maar eerlijk over kwam. Maar behalve bekende (kinder-)nummers als Al Die Jaren, Alles Is Vrij en De Kauwgomballenboom, was er ook ruimte voor minder bekende nummers.
Natuurlijk, daar waren nummers van de meest recente cd In Het Voorbijgaan, zoals het titelnummer, het mooie Zeg De Wind, het indrukwekkende De Zwaluw en het eerbetoon aan de Joods-Canadese zanger Leonard Cohen (Maestro). Maar ook Een Huis Om Te Schuilen, De Zwerver en Parsifal (hoe ging de tekst ook alweer?) passeerden de revue.
Het publiek? Een bescheiden aantal van zo’n dertig mensen zaten aandachtig te luisteren. Vooral generatiegenoten van familie Zuiderveld. Alsof dat een probleem is – integendeel. Een goede zet dus, van organisator Freek van Folk City om Elly en Rikkert Zuiderveld in Leeuwarden uit te nodigen.

Gezien:
Wie: Elly & Rikkert Zuiderveld – Folk City
Met: toetsenist Jan Borger en Half A Mile (zangeressen Hanna en Susanne van Gemeren en gitarist Aart Lameris)
Wanneeer: zondag 6 maart 2016
Wat: middag folk-muziek
Waar: NIVO Noord-zaal, De Harmonie Leeuwarden
Hoe lang: ruim 2 uur, inclusief pauze

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.