jan
23
2016

Theater: Ernst Jansz – Gideons droom en andere Indische sprookjes

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In de kleinste zaal van De Harmonie in Leeuwarden (Bentacera zaal), gaf Ernst Jansz vrijdagavond een optreden voor een beperkt aantal bezoekers. Zo’n vijftig gasten hoorden de Doe Maar-frontman Indische sprookjes vertellen. Leidraad voor de show is Jansz’ debuutroman Gideons Droom, dat eind 2013 opnieuw werd uitgegeven – met de gelijknamige cd bijgevoegd.
Het optreden begon met Dit Huis, een lied dat de multi-instrumentalist in eerste instantie schreef voor het project Een Royaal Gebaar van schrijfster Marion Bloem. In Dit Huis wordt Nederland als een schuilplaats omschreven voor wie om wat voor reden dan ook aan de deur staat: een moeder met haar kind, een man met een viool, een student met idealen, een meisje van plezier, een koning zonder troon. een verteller van verhalen.
Tussen de nummers door las Jansz voor uit zijn boeken Gideons Droom en Molenbeekstraat. Behalve muziek uit eigen solo- of Doe Maar-materiaal, speelde Jansz ook drie vertaalde nummers van Bob Dylan: Liefde Min Nul (Love Minus Zero/No Limit), Zware Regen (A Hard Rain’s A-Gonna Fall) en een gitaarversie van Iedere Korrel Zand (Every Grain Of Sand). Bij dit laatste nummer speelden bassist Richard Wallenburg en multi-gitarist Guus Paat een introductie, die doet denken aan de intro van Dylan’s Duquesne Whistle (van Tempest uit 2012).
Hoe ouder Jansz wordt, hoe Indischer zijn muziek en soloprogramma’s. Het Indische thema heeft altijd al een rol gespeeld bij de Amsterdams-Brabantse muzikant (denk aan Rumah Saja van de Doe Maar-plaat Skunk of aan zijn autobiografische boeken). Maar in zijn soloprogramma’s benadrukt Jansz zijn achtergrond meer en meer. Die achtergrond wordt ook visueel ondersteund door dans, licht- en schaduwspel van Shelly Lapré.
Een totaalprogramma zou je kunnen noemen. Het is jammer dat Gideons droom en andere Indische sprookjes niet vaker op de speellijst van Jansz staat. Dat zou het programma ten goede komen.

Gezien:
Wie: Ernst Jansz, samen met Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (bas), Aili Deiwiks (viool) en Shelly Lapré (dans, licht- en schaduwspel)
Wat: theatershow Gideons droom en andere Indische sprookjes
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 22 januari 2016
Hoe lang: 2 uur, incl. pauze

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.