feb
25
2018

Themamiddag Huub Oosterhuis

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In het Karmelklooster in Drachten is vanmiddag een themamiddag gehouden over Huub Oosterhuis. Centraal stond het boek ‘Alles voor allen’ van Huub Oosterhuis, een catechismus. Ik ben er niet geweest. Maar ik heb er wel even over getwijfeld.
Want ik waardeer Hubertus Gerardus Josephus Henricus (Huub) Oosterhuis wel. Zijn theologie, maar ook of vooral zijn poëzie vind ik bijzonder. Zijn psalmvertalingen zijn oprecht, doorleefd. En zijn spelen met taal is afgewogen. Geen wonder, de ex-priester in de Orde der Jezuïeten studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en theologie. We delen dus samen de liefde voor taal.
Zijn horizontale theologie inspireert veel socialistische politici, maar is juist binnen orthodoxere kerken wat gevreesd. Vanwege die horizon. En tjah, dat is misschien ook niet helemaal mijn Godsvisie. Maar Oosterhuis inspireert mij óók.
Hij ziet de Bijbel als politiek manifest. En zo werd hij in 2006 lijstduwer voor de Socialistische Partij. En ook hier treffen we elkaar. Gereformeerden en socialisten of sociaal-democraten hebben een vergelijkbare drang om op te komen voor de zieken, zwakken, weduwen en wezen.
Ik zou mezelf overigens niet willen vergelijken met Oosterhuis. Wel zie ik enige overlap en herkenning. Daar blijft het bij.
Oosterhuis inspireert en motiveert. Vandaar dat ik twijfelde om naar Drachten te gaan.

Huub Oosterhuis, © Martijn Gijsbertsen

Huub Oosterhuis, © Martijn Gijsbertsen

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.