nov
02
2017

Theo van Gogh

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Allerzielen is het vandaag, een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. Allerzielen stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar Odilo van Cluny het in 998 voor het eerst liet vieren. In de 13e eeuw kreeg het de naam Allerzielen.
Het is ook de sterfdag van Theo van Gogh. De regisseur, acteur, scenarioschrijver, columnist, programmamaker en televisiepresentator werd in de ochtend van 2 november 2004 in de Amsterdamse Linnaeusstraat door Mohammed Bouyeri vermoord. De cineast had zich in de jaren hieraan voorafgaand negatief geuit over de islam.
Ik ben geen liefhebber van Van Gogh. Enerzijds omdat hij als beroepsprovocateur niet in mijn stijl van discussiƫren had. Maar ook omdat ik domweg te weinig van hem ken. Wat ken ik wel van hem? Ik heb tijdens mijn studie Journalistiek zijn film Interview gezien, een film is gebaseerd op een origineel scenario van Theodor Holman met in de hoofdrollen Katja Schuurman en Pierre Bokma.
En Van Gogh verfilmde in 1984 het boek Een dagje naar het strand van Heere Heeresma. Deze boektitel gebruikte Ernst Jansz voor een liedje op zijn solo-album De Overkant uit 1999.
Niet echt een brede basis om mijzelf een Van Gogh-kenner te noemen.
Doet er ook niet toe. Vandaag gaat het om alle zielen. En ook een beetje om Van Gogh.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.