dec
12
2018

Theresa May als Gollum

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Britse premier Theresa May is op de hak genomen als Gollum uit Lord of The Rings. Acteur Andy Serkis kroop nog eenmaal in de huid van het filmpersonage, ditmaal als May die haar brexit-deal verdedigt. De video is viral gegaan en door media wereldwijd opgepikt.
“Oh precious deal!”, zegt de Gollum-versie van de premier, gespeeld door Serkis. Het is een van de vele knipogen naar het tragische personage uit de bekende filmreeks. Zo heeft May in de sketch ook een gespleten persoonlijkheid. In het ene shot verdedigt ze haar brexit-plan, in het andere vraagt ze zich af of het niet beter is als het volk er nog een keer over stemt.
Op deze manier is de verfilming van Lord of The Rings ook weer onder de aandacht van het volk gekomen. Een prima verfilming door Peter Jackson, als een trilogie. Geen gek idee, want J.R.R. Tolkien schreef het boek ook als een drieluik. Jackson was overigens niet de eerste die dit meesterwerk van Tolkien op het witte doek bracht. De eerste verfilming van In de Ban van de Ring werd in 1977 gemaakt door Ralph Bakshi. De film was een mengeling van een tekenfilm met bewerkte gefilmde beelden ingevoegd.
Toen ik onlangs een dag in Amsterdam was, liep ik een antiquariaat binnen. Gewoon even kijken, was mijn inschatting. Ik verliet de winkel met onder meer een editie van In De Ban Van De Ring. Een dundruk-editie uit 1968, uitgegeven bij Het Spectrum. Vanwege het gedundrukt zit in één handzame band alle drie de delen van het boek.
Afgelopen weekend zijn de Nobelprijzen weer uitgereikt. Niet aan de laureaat voor de Literatuur, vanwege gedoe binnen de Zweedse Academie. Nobelprijzen kunnen nooit postuum aan iemand worden toegekend, alleen in leven zijnde wereldbewoners kunnen geëerd worden met deze prestigieuze prijs. En dus zal John Ronald Reuel Tolkien nimmer de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangen.
Overigens, in 2012 bleek uit de archieven van de Nobelprijs, dat Tolkien in 1961 was afgewezen voor de Nobelprijs voor Literatuur onder meer vanwege zijn “middelmatige vertelkunst” en “magere proza” (poor prose). In dat jaar ging deze prijs naar de Servo-Kroatische schrijver Ivo Andrić, “voor de epische kracht waarmee hij de thema’s volgde en het lot van de mensheid weergaf, onttrokken aan de geschiedenis van zijn land.”
Maar ja, nu Theresa May op de hak is genomen als Gollum, dat lijkt me ook een vorm van eerbetoon.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.