apr
05
2021

Thuis in de kerk

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De studie Geestelijke Verzorging is aan de Rijksuniversiteit Groningen onderdeel van de theologische faculteit. Niet gek, want je wordt ingezet om met cliënten, patiënten, collega’s, met mensen over zingeving te praten. Het is werk in de kerk of vanuit de kerk. Daarom volg ik andere kerkelijke werkers, soms met een schuin oog, soms met een grote belangstelling.
Bij Omrop Fryslân heeft Carlijn Niesink een interview gegeven over wat Pasen betekent. Dat interview is overgenomen door de regio-redactie van de NOS. Carlijn is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Leeuwarden. Aan het einde van het vraaggesprek zegt ze:
Voor Niesink zit er een groot verschil tussen het geloof en de kerk. “Ik voelde me niet thuis in de kerk, omdat ik daar heel erg zie dat je ergens aan moet voldoen en worden je een standaard en regels opgelegd.” Dat is niet hoe Niesink in het geloof staat, want zo zou het volgens haar niet bedoeld zijn. Het geloof en de kerk zouden elkaar in veel opzichten in de weg zitten. “We hebben als christenen een heel goed verhaal te vertellen, maar we weten alleen niet altijd hoe we het moeten vertellen. Soms vechten we elkaar te veel de tent uit en maken we het elkaar echt ontzettend moeilijk.”
Met name jongeren zouden volgens Niesink worstelen met het geloof. “Zij horen wat dan allemaal wel en niet zou mogen. Daar kunnen ze niet altijd aan voldoen, waardoor ze het geloof kwijtraken.” De kerk zou jongeren meer moeten zeggen dat ze goed zijn zoals ze zijn, vindt de jongerenwerker. “Voor mij is God liefde en vanuit daar moeten we verder werken.”
Misschien heeft ze gelijk, misschien niet. Het is in ieder geval een goed onderwerp om eens over door te praten.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.