sep
01
2018

Tolkien

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Christopher Tolkien is de zoon van J.R.R. Tolkien, de auteur van The Lord Of The Rings. Christopher is verantwoordelijk voor de uitgave van The Fall of Gondolin, wat pa schreef in 1917, toen hij aansterkte van gezondheidsklachten die hij bij de Slag aan de Somme had opgelopen.
Het verhaal speelt zich af duizenden jaren voor de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings. Een goede reden dus om The Lord Of The Rings maar weer eens tevoorschijn te pakken.
Ik kocht een exemplaar van dit boek in Amsterdam, toen ik daar onlangs een dag was. Bij het antiquariaat Fenix Books. In mijn gekochte versie staan alle drie de boeken uit de trilogie gedrukt op dundrukpapier, hetzelfde als waar de Bijbel op is gedrukt. Maar de uitgever van dienst is niet Jongbloed, maar Het Spectrum uit Utrecht en Antwerpen.
Het is de zesde druk uit 1968, vertaald door Max Schuchart. Hij maakte van de titel In De Ban Van De Ring.
John Ronald Reuel Tolkien werd in 1892 geboren in Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, als zoon van Duitsers, zo maak ik op uit de Wikipedia-pagina van de schrijver. Oranje Vrijstaat, een land in het huidige Zuid-Afrika. Wellicht dat daar Tolkien’s liefde voor talen naar boven is gekomen. Want Zuid-Afrika is een mengeling van verschillende (West-)Europese talen.
Bepaalde fragmenten uit het nieuwe boek The Fall of Gondolin zullen fans zeker bekend voorkomen. Zo wordt de stad belegerd door een groep balrogs. Zo’n monster voert in de Ring-cyclus een gevecht op leven en dood met de tovenaar Gandalf. De zin ‘You shall not pass’ uit dat gevecht werd een klassiek filmcitaat door de verfilming van Peter Jackson.
Christopher Tolkien gaat ervan uit dat het oeuvre van zijn vader, die in 1973 overleed, hiermee compleet is. Zelf is hij, inmiddels 93, niet meer van plan nieuwe boeken te verzorgen, schrijft hij in het voorwoord van het boek.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.