apr
10
2019

Tom Thumb’s

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Bob Dylan toert momenteel over het Europese vasteland. De Nobelprijswinnaar voor de Literatuur in 2016 doet Nederland niet aan. Dat is niet helemaal volgens de verwachting. Wie zijn tourschema’s bestudeert, ziet een patroon: eens in de twee jaar strijkt het circus rondom de bard neer in een van de Hollandse steden. Dylan zou dus zomaar, tijdens deze Europese voorjaarstournee 2019, naar de Lage Landen kunnen komen.
Dat is dus niet het geval. Wel geeft de Amerikaanse zanger acte de présence in tal van andere Europese steden. Fans van over de hele wereld volgen nauwgezet de handelingen van de zanger, zodat thuisblijvers en vergeten gebieden toch kunnen zien wat en hoe Dylan zijn muziek vanaf het podium de wereld in strooit.
Zo is te zien dat Dylan ook deze tournee elke avond een vaste setlist speelt. Ook de drie opeenvolgende avonden in Praag, afgelopen zondag, maandag en dinsdag, speelde Dylan dezelfde nummers in dezelfde volgorde. Maar bij de tweede avond deed zich iets bijzonders voor – iets dat Dylan en zijn band de avond daarna opnieuw deed.
Na de tweede toegift It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry volgde niet de traditionele buiging, maar dook Dylan gelijk de coulissen in. Vervolgens zette de band een instrumentale versie in van Just Like Tom Thumb’s Blues. Gedurende dit nummer verlieten de bandleden een voor een het podium. Eerst pedal steel-gitarist Donnie Herron, vervolgens leadgitarist Charlie Sexton, aansluitend bassist Tony Garnier en tot slot drummer George Recile.
Dat nummer, Just Like Tom Thumb’s Blues, werd dus tweemaal instrumentaal gespeeld. Misschien is de instrumentale uitvoering een verwijzing naar de Stille Week, dat volgende week voorafgaand aan Goede Vrijdag wordt gevierd. Immers, het nummer zelf is een Paas-lied. Min of meer: When you’re lost in the rain in Juarez, and it’s Eastertime too, and your gravity fails and negativity don’t pull you through.
We weten het niet. Dylan-fans buigen zich het hoofd over een exegese in deze zaak. Alsof Dylan zich met zulke dingen bezig houdt. Ja, dat doet hij, getuige de tweevoudige show-afsluiter. Interpreteren is voor de fans.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.