nov
23
2020

Torentje van Cuypers

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het gerestaureerde Torentje van Cuypers heeft een nieuwe bestemming en staat nu bij het toekomstige kaatspleintje in het buurtschap De Klamp in De Zuidlanden.
Het Leeuwarder Torentje van Cuypers was oorspronkelijk onderdeel van het rooms-katholieke Liefdesgesticht uit 1882, ook wel het Sint Fredericusgesticht genoemd, aan de Keizersgracht in Leeuwarden. Dit tehuis werd ontworpen door de landelijk zeer bekende architect Pierre Cuypers, die onder andere ook de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, het Rijksmuseum en het NS-station in Amsterdam ontwierp.
Toen het gesticht eind jaren 80 plaatsmaakte voor een nieuwbouwproject, besloten woningcorporatie Patrimonium en bouwbedrijf De Leeuw-Jellema uit Gorredijk de torenspits op te knappen en aan de gemeente Leeuwarden te schenken.
Het torentje kreeg jarenlang een plek voor de tegenoverliggende Blokhuispoort, maar bij de herinrichting in begin 2018 van het Blokhuisplein werd ook verplaatsing van het torentje meegenomen. Rond de oorspronkelijke locatie in het centrum bleek geen geschikte plek te vinden en is gezocht naar een bijzondere nieuwe locatie. Dat is het kaatsplein in De Klamp geworden. Daar voegt het torentje een extra dimensie toe en legt er een link met de historische Leeuwarder binnenstad, aldus de gemeente.

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.