jun
07
2019

Treinleven

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Bij gebrek aan een auto reis ik veel per trein. Dat is geen opgave, want het geeft je de mogelijkheid om een boek te lezen of nog wat mails te lezen en te beantwoorden. Of ongegeneerd om je heen kijken. Want in de trein is altijd wat te doen.
Zo gaat in een tweezitsbank aan de andere kant van het gangpad een moeder en dochter zitten. Ze zijn een dagje uit, met beiden stevige rugtassen bij zich. De dochter hanteert een smartphone, waar ze niet van op of af kijkt. Een filmpje eist al haar aandacht op. Ook wanneer de conducteur passeert om de treinkaartjes te controleren. Dochter negeert hem volledig. Mama niet, want zij heeft de geprinte e-tickets bij zich. Als moeder, die bij het raam zit, over dochter hangt en de treinkaartjes afgeeft, blijft dochter onverschrokken het filmpje kijken.
Alsof er niets gebeurt.
Niet veel later monsteren soldaten in opleiding een aantal stoelen in de stilte-coupĂ©. Ze praten niet met elkaar, maar vormen wel een groep. Allemaal hebben ze draadloze oordopjes in de oren. De zware weekendtassen leggen ze waar ruimte is. Als we Heerenveen naderen, staan ze op en hebben ze een kort gesprek met elkaar. De officieuze leider vindt het bij nader inzien een slecht idee om te gaan marsen naar Joure. “Jullie kunnen morgen wel naar mij toe marsen,” zegt hij tegen zijn kornuiten.
Zijn wereld draait om hem, in al zijn jeugdigheid.
Ach, het zijn wat van die treinleven-momenten waar je het voor doet.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.