okt
26
2018

Tsjechov

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Volgende week verschijnt More Blood, More Tracks van Bob Dylan. Het is het veertiende deel uit zijn Bootleg Series, met materiaal dat bekend is bij verzamelaars, maar niet officieel is verschenen. Via wat schimmige wegen is die onofficiële muziek toch de kluizen van platenmaatschappij Columbia gesmokkeld.
More Blood, More Tracks behandelt het album Blood On The Tracks van Dylan uit 1975. Deze plaat is de eerste van Dylan als comeback bij Columbia Records, nadat hij bij Asylum Records de albums Planet Waves (het enige studio-album met The Band) en Before The Flood had uitgebracht.
De inspiratie voor Blood On The Tracks ligt volgens recensenten bij Dylan’s moeizame scheiding van zijn eerste vrouw Sara Dylan-Lownds. Zoon Jakob Dylan verklaarde dat de nummers gesprekken zijn tussen zijn ouders: “the songs are my parents talking.” De meeste nummers gaan over liefdesverdriet, boosheid en eenzaamheid.
Aanvankelijk waren alle nummers van dit album in september 1974 opgenomen in New York en geproduceerd door Phil Ramone. Vlak voordat Columbia Records de elpee uitbrengt, trok Dylan zich echter terug. In december nam hij vijf van de nummers opnieuw op in Minneapolis met een groep lokale sessie-muzikanten, die zijn broer, David Zimmerman, had verzameld. Op More Blood, More Tracks staan alle opnames van Blood On The Tracks.
Enfin.
Volgens de maestro zelf gaat het album niet over zijn huwelijk. In zijn autobiografie Chronicles, Vol. 1 schrijft Dylan dat de songs zijn gebaseerd op de korte verhalen van Anton Tsjechov. Deze Russische schrijver (1860 – 1904) schreef toneelstukken en korte verhalen. Op zijn leven is de musical Tsjechov uit 1988 gebaseerd, geschreven door Dimitri Frenkel Frank en Robert Long.
Deze musical ging in 1991 in première en liep tot 1993. In 2000 kwam de reprise. In beide versies speelde Boudewijn de Groot de rol van de schrijver. Zijn dochter Caya speelde in 2000 de rol van Masja. Of De Groot zelf ook weer is beïnvloed door Tsjechov, weet ik niet. Het zou wel zomaar kunnen, via via.
Want De Groot is wel weer geïnspireerd door Bob Dylan. Maar dat was dan ruim voordat Blood On The Tracks verscheen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.