okt
26
2016

Tulsa Time

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Afgelopen week trad Bob Dylan op in Tulsa, Oklahoma. Mijn associatieve geest sprong gelijk naar een lied, dat te horen is op de cd Jack Owned A House van CCC Inc.: Tulsa Time. “Living on Tulsa Time / Living on Tulsa Time” luidt het refrein. Een nummer dat onder meer bekend is geworden bij Eric Clapton. En in de Nederlandse variant van americana is opgenomen door de mannen van CCC. Maar ook in Dylans eigen leven, neemt Tulsa een belangrijke plaats in. Om twee redenen, die elkaar overlappen. Of in ieder geval: deze twee redenen hebben alles met elkaar te maken. 
Dylan verkocht namelijk een deel van zijn verzameling aan de universiteit van Tulsa, Oklahoma. Het betreft een verzameling van 6000 aantekeningen, handgeschreven songteksten, gedichten, foto’s, geluidsopnames en filmpjes van de zanger. Een klein deel van het archief zal mogelijk tentoongesteld worden in een ruimte naast (reden 2) het Woody Guthrie Center and Museum in Tulsa. Archivaris Michael Chaiken verzamelde alle spullen in twee jaar tijd. Het materiaal is, op een paar koffievlekken na, in goede staat, laat Chaiken weten.
Woody Guthrie, een van de grootste folkmuzikanten van rond de Tweede Wereldoorlog. Toen Dylan begin jaren zestig liftend van Hibbing, Minnesota, naar Greenwich Village in New York vertrok, deed hij dat onder meer om de stervende Guthrie te ontmoeten. Guthrie’s autobiografie Bound For Glory had een grote invloed op de jonge Letteren-student. Op zijn eerste LP zingt Bob Dylan zijn ‘Song to Woody’, een regelrecht eerbetoon aan de folkzanger.
In de periode van de Grote Depressie en de Dust Bowl schreef Guthrie zijn “Dust Storm”-ballads (bv. “Hard Travellin’”, “Talking dust bowl blues” en “I ain’t got no home”). Over deze periode schreef John Steinbeck zijn boek ‘The Grapes of Wrath’, ook weer zo’n boek waar Bob Dylan zich door heeft laten inspireren.
Tulsa, dus. In de staat Oklahoma, de staat die door diezelfde Grote Depressie en Dust Bowl zwaar werd getroffen. Nu is de staatsuniversiteit de plek waar het archief van Woody Guthrie en Bob Dylan ligt opgeslagen. Misschien dat Dylan op zijn vrije dag, na zijn optreden, toch even langs deze universiteit is gelopen. Dat zou zomaar kunnen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.