mei
15
2018

Twee afgeplakte pagina’s Anne Frank ontcijferd

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Er zijn nieuwe pagina’s openbaar gemaakt van het dagboek van Anne Frank. Het zijn twee pagina’s die door de 13-jarige Anne zelf waren afgeplakt met papier. Met behulp van nieuwe digitale technieken is het gelukt om die pagina’s alsnog te ontcijferen.
Het Anne Frank Huis doet permanent onderzoek naar het Joodse meisje, haar dagboeken en haar ontwikkeling. De afgeplakte pagina’s zijn samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het NIOD bestudeerd en nu alsnog bekendgemaakt.
De twee pagina’s, 78 en 79, komen uit het eerste bekende roodgeruite dagboekje dat Anne Frank schreef. Op de linkerpagina van 28 september 1942 staan een paar ‘schunnige’ moppen en op de rechterpagina geeft ze antwoord op de vraag wat ze zou antwoorden als iemand een jong meisje om seksuele voorlichting zou vragen.
Volgens de onderzoekers vertellen de pagina’s meer over Anne Frank als meisje, tiener en schrijfster. Ze laten goed zien welke ontwikkeling Anne doormaakt. Als jong meisje is ze bezig met haar seksuele ontwikkeling en deze pagina’s geven onder meer een beeld van de gesprekken die ze daarover, waarschijnlijk vooral met haar vader, heeft gevoerd.
Verder zijn ze op te vatten als een voorzichtige poging om meer te schrijven dan een dagboek. Anne heeft het er in haar dagboek vaker over dat ze schrijfster wil worden. Hier lopen realiteit en fictie door elkaar en ze schrijft zeer open en onbevangen, zeggen de onderzoekers.

Lees verder op NOS.nl.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.