aug
28
2014

Tweedehands: Franca Treur – Dorsvloer vol confetti

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vijf jaar geleden debuteerde schrijfster en journaliste Franca Treur met Dorsvloer vol confetti. Binnen twee jaar kreeg het boek 26 drukken. Niet slecht voor een debuut.
Dorsvloer vol confetti is geen autobiografische roman, maar heeft wel elementen uit de jeugd van Treur. Het boek vertelt het verhaal van Katelijne Minderhoud, het enige meisje in een gezin met zeven kinderen; Katelijne heeft drie broers boven zich en drie broers onder zich. Ze is een buitenstaander, ook gezien haar intellectuele vermogen.
Het gezin-Minderhoud is een bevindelijk-gereformeerd boerengezin in Zeeland. De Statenbijbel is heilig, de ouders streng doch rechtvaardig en het gat tussen leer en leven is wat groter dan je eigenlijk zou hopen. Een hartelijke relatie tussen ouders en kinderen is er niet; er wordt gesproken over ‘de vader’, ‘de moeder’ en ‘de oma’, bijvoorbeeld.
Een duidelijke rolverdeling is er ook. De jongens helpen de vader met het boerenbedrijf, Katelijne moet de moeder helpen in het huishouden. Zo doe je dat; veranderingen worden niet gewaardeerd.
Het boek eindigt met een bruiloftsfeest in de boerderij van de familie Minderhoud: zoon Christiaan moet trouwen met zijn vriendin Petra, hoewel ze beiden nog maar 16 zijn. In de dorsvloer is het feest – aan het einde van het feest wordt de confetti uitgestrooid over de aanwezige gasten, wat eigenlijk voor het bruidspaar bedoeld was.
Een mooi boek? Het is een roman, dus per definitie ‘niet waar gebeurd’. Voor de familie Minderhoud (en ongetwijfeld ook voor de familie Treur) een slecht boek, omdat het immers niet de Schrift zelf is. Slecht is het daardoor niet, omdat ‘Dorsvloer’ wel een goed beeld geeft van het beklemmende bevindelijk-gereformeerde geloof. Misschien is het meer aan het succes van Jan Siebelink en Maarten ’t Hart te danken dat de vrouw Treur zo’n succes heeft.

N.a.v. Franca Treur – Dorsvloer vol confetti, Uitgeverij Promotheus, 26e druk 2011

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.