nov
20
2013

Tweevoudig Nobelprijswinnaar Frederick Sanger overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Britse biochemicus Frederick Sanger, tweemaal winnaar van een Nobelprijs voor de scheikunde en pionier op het gebied van het in kaart brengen van het genoom, is dinsdag op 95-jarige leeftijd ontslapen.
Dat heeft het MRC Laboratory of Molecular Biology, dat in 1962 mede door Sanger is opgericht, woensdag bekendgemaakt.
Er zijn maar vier mensen die tweemaal zijn onderscheiden met een Nobelprijs. Naast Sanger zijn dat Marie Curie (natuurkunde en scheikunde), Linus Pauling (scheikunde en vrede) en John Bardeen (tweemaal natuurkunde).
Sanger kreeg in 1958 voor het eerst een Nobelprijs voor zijn werk over de structuur van proteïnen. Hij had de volgorde van aminozuren in insuline vastgesteld en toonde hoe deze met elkaar verbonden zijn.
Later richtte hij zich op het in kaart brengen van nucleotiden en ontwikkelde hij technieken om de precieze volgorde van deze bouwstenen van het DNA te bepalen. Dat leverde hem in 1980 opnieuw een Nobelprijs op, samen met Paul Berg en Walter Gilbert.

Cambridge
Sangers invloed op de moderne genetica en moleculaire biologie kan ‘onmogelijk worden overschat’, aldus Venki Ramakrishnan, directeur van het MRC Laboratory.
13 augustus 1918 kwam Sanger ter wereld in Gloucestershire, in het zuidwesten van Engeland. Hoewel hij aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader wilde treden en medicijnen wilde studeren, behaalde hij in 1939 aan de Universiteit van Cambridge een graad in de natuurwetenschappen. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij op zijn onderzoek naar metabolisme van proteïnen.

Door: Novum

Tags //

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.