jul
10
2020

Us Heit

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN De Open Monumentendag van Leeuwarden gaat dit jaar door en draait om stadhouder Willem Lodewijk, die vier eeuwen geleden overleed.
De coronamaatregelen leidden bij de organisatie tot zorgen, maar zij besloot uiteindelijk toch door te pakken met het jaarlijkse evenement, dat dit jaar 12 september plaatsvindt. Om problemen te voorkomen zijn alleen grotere publieksgebouwen opengesteld, met als uitvalsbasis het stadhuis.
De Friese Staten namen graaf Willem Lodewijk van Nassau in 1584 aan als stadhouder nadat ze zich van het Spaanse katholieke bewind hadden bevrijd. Us Heit, zoals de stadhouder later wel werd genoemd, bevrijdde later ook Groningen en Drenthe. Hij was stichter van de universiteit in Franeker en betrokken bij de oprichting van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het Leeuwarder standbeeld van Willem Lodewijk staat tussen het Stadhouderlijk Hof en het stadhuis. Beide gebouwen zijn geopend voor publiek. Ook de Grote Kerk, Het Princessehof, de Kanselarij en het Historisch Centrum Leeuwarden zullen worden opengesteld. Bearn Bilker geeft lezingen over Willem Lodewijk en de andere Nassaus die door de eeuwen heen in Leeuwarden resideerden.
Er gelden wel restricties. Wie Het Princessehof of orgelconcerten in de Grote en Waalse Kerk wil bezoeken, moet vooraf kaartjes reserveren. Meer informatie is in september te vinden op de websites van het Historisch Centrum Leeuwarden en Open Monumentendag.

Bron: Huis Aan Huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.