feb
27
2016

Van het een…

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Bij Wobbe kom ik een elpee tegen van CCC Inc., de enige degelijke americana-band van Nederland. Het gaat om de elpee Castle In Spain, opgenomen in juni 1973 in The Manor, in het dorpje Shipton-on-Cherwell in Oxfordshire ten noorden van Oxford. The Manor House zoals de officiële naam luidde was van eigenaar Richard Branson. Op de elpee staat het schitterende lied van mondharmonica-speler Huib Schreurs: Slaapliedje. Wie dit nummer hoort, begrijpt wat schoonheid is.
Mijn eerste kennismaking met CCC was met hun cd Jan uit 2001, een eerbetoon aan hun eerste gitarist Jan Kloos. Hij stierf in 1998 ten gevolgen van kanker. De jaarlijkse reünies van de band werden de laatste twee jaar gehouden in het Willibrordus Ziekenhuis in Venlo. Tijdens deze ziekenhuis-sessies zongen de mannen hun favoriete liedjes; een tweetal is op de cd Jan terecht gekomen. Het ene nummer is Black Girl.
Het andere nummer is Blue Ridge Mountains. Beide nummers zijn zogenaamde traditionals, afhankelijk van de uitvoerende artiest is de betreffende titel ook nog wel eens anders. Joan Baez, de zangeres met de hoge stem, zong het lied onder de titel My Home’s Accros The Blue Ridge Mountains. Ik kwam haar uitvoering tegen op de elpee His Family And Friends van Amerikaans bluegrassbanjospeler Earl Scruggs.
Platenhandelaar Wobbe wees me op de Scruggs-elpee, vanwege een bijdrage van Bob Dylan. De Amerikaanse bard speelt zelf zijn nummer Nashville Skyline Rag, de al eerder genoemde Joan Baez zingt behalve Blue Ridge Mountains ook het Dylan-nummer Love is Just a Four-Letter Word en The Byrds komen met You Ain’t Going Nowhere voor de dag. Dylan is die man in de verte, zou Martin Bril zeggen – een van Brils postume verhalenbundels, waarin hij een groot verhaal over Dylan heeft, heet Man Uit De Verte.
In 1988 verscheen het boek Toeval Bestaat Niet, met teksten van Bril en foto’s van Maarten Corbijn. Hij is de broer van fotograaf en filmregisseur Anton Corbijn, maar werkt zelf ook als fotograaf (onder de naam Corbino). Anton Corbijn maakte de cover van Dit Is Alles, de bundeling van de liedteksten van Doe Maar. Broer Maarten verzorgde in 2000 de hoesfoto van Klaar, het reünie-album van Doe Maar.
Eén van de foto’s in Toeval Bestaat Niet is van Richard Branson, de Britse ondernemer en (voormalig?) eigenaar van The Manor House in het dorpje Shipton-on-Cherwell. En ja, in landgoed nam de Nederlandse americana-band CCC in 1973 hun album Castle In Spain op.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.