Venezuela
Het hooggerechtshof van Venezuela heeft oppositieleider Juan Guaidó verboden het land te verlaten. Ook worden op verzoek van de aanklager de banktegoeden van Guaidó bevroren. De maatregelen zetten het conflict tussen hem en president Maduro verder op scherp.
Dat in Nederland zoveel aandacht is voor de politieke situatie in Venezuela, heeft alles te maken met dat het Zuid-Amerikaanse land een buurland is van ons. Voor de kust van de Bolivariaanse Republiek Venezuela liggen Aruba, Bonaire en Curaçao. Dit zijn de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Net als Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius maakten de eilanden deel uit van de Nederlandse Antillen.
Vanaf 1986 heeft Aruba een Status Aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden, waardoor het al ruim dertig jaar een autonoom land is binnen ons koninkrijk. Curaçao is sinds de staatkundige veranderingen net als Aruba en Sint Maarten een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Omdat het eiland geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie, hoeft het om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht.
Anders is dat voor Bonaire. Dit eiland is sinds de staatkundige hervormingen een openbaar lichaam, wat feitelijk een overzeese gemeente van het Europees-Nederlandse grondgebied betekent. Zo komt het dat Venezuela, dat aan de overkant van de zee bij Bonaire ligt, een directe buurland is van de regering in Den Haag.
Reden genoeg om de ontwikkelingen in Zuid-Amerika te blijven volgen.
Tags // ABC-eianden, Antillen, Aruba, bijzondere gemeente, Bolivariaanse Republiek Venezuela, Bonaire, Curaçao, Den Haag, Guaidó, Juan Guaidó, Kleine Antillen, Koninkrijk der Nederlanden, Nederlandse Antillen, openbaar lichaam, oppositieleider, oppositieleider Juan Guaidó, overzeese gemeente, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, SSS-Eilanden, staatkundige hervormingen, Venezuela, Zuid-Amerika
Trackback from your site.