nov
23
2017

Verdwaald tussen feit en fictie

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het Uur Van De Wolf vertoont vanavond de documentaire Boudewijn Büch – verdwaald tussen feit en fictie. Het is een film van regisseur Leo de Boer met hulp van biograaf Eva Rovers, die ze maakten voor omroep NTR. Geen gekke datum om deze filmdocu te vertonen, omdat het vandaag precies vijftien jaar geleden is dat de boekverzamelaar overleed.
Büch. What’s in a name? Boudewijn Maria Ignatius Büch verzamelde boeken alsof zijn leven er vanaf hing. In 2011 werd op initiatief van Piet van Winden de Boudewijn Büchprijs in het leven geroepen door de Werkgroep Boudewijn Büch en de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iets of iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen.
De schrijver noemde zich “Drs. drs. Boudewijn Maria Ignatius Büch M.L.S. ISDD, c.m. – psychofarmacohistoricus”. Volgens Büch sloeg de dubbele doctorandustitel op voltooide studies Duits en filosofie; M.L.S. Betekende Member of the Linnaean Society; een ‘psychofarmacohistoricus’ was volgens Büch gespecialiseerd in de geschiedenis van het drugsgebruik. Büch heeft echter nooit een academische studie voltooid.
Eva Rovers, de al genoemde biograaf over Büch, schreef in haar boek BOUD deze volgende, laatste alinea over haar protagonist: “Op zaterdag 23 november [2002] sliep hij uit. [De avond ervoor hield hij om 18 uur een lezing in het Haarlemse stadhuis en trad daarna nog op in Theater de Luifel in Heemstede.] Vroeg in de middag werd hij wakker, pakte Gespräche mit Heine van het nachtkastje en zette zijn leesbril op. Hij had het boek van een bevriende antiquaar op zicht gekregen, zodat hij het kon ruiken, voelen en lezen voordat hij bepaalde of hij het zou kopen. Rond twee uur legde hij het boek weer weg, zette zijn bril af en stond op. Zoals altijd trok hij de dekens meteen weer recht en sloeg ze zorgvuldig over de rand van het bed. Toen liep hij richting de luiken om ze op een kier te zetten en de dag voorzichtig binnen te laten. Maar nog voor hij het voeteneind van zijn bed had bereikt, bevroor hij. Zijn adem stokte. Hij viel op de grond, zijn armen uitgespreid alsof hij iemand welkom heette. In zijn ogen een blik van verwondering.”

boudewijn-buch-Rob-C.-Croes-Anefo

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.