feb
03
2016

Verkiezingen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het heeft er alle schijn van dat het kabinet-Rutte gaat vallen. De ChristenUnie heeft een nieuwe leider (Gert-Jan Segers), bij de PvdA wil Diederik Samsom door en vindt vice-premier Asscher dat een uitstekend idee. De VVD is nog in conclaaf, maar het lijkt erop dat de huidige partijleider Mark Rutte bij de komende verkiezingen de lijst zal aanvoeren.
Bij GroenLinks zwaait ‘snotneus’ Jesse Klaver de scepter, nadat ‘oom’ Bram Ojik in het voorjaar vertrok. Bij de SGP is Kees van der Staaij zonder tegenbericht de onbetwiste leider. De PVV kent slechts één kandidaat en dat is mister PVV zelf. De SP zal ongetwijfeld opnieuw met Emiel Roemer de verkiezingsstrijd aan willen gaan. Grote vraag is dan: over welke bananenschil valt het kabinet?
Rutte’s tweede regering heeft al een aantal struikelblokken overleefd. Te denken valt aan de Kerstcrisis over de zorgwet van minister Schippers (mogelijk kandidaat voor het VVD-lijsttrekkerschap). Of de discussie rond bed, bad en brood. De belastingdebatten. De wisseling van bewindslieden. Meerdere crises overleefde deze makkelijke babbelaar. Je zou je dus kunnen afvragen of zijn tweede kabinet inderdaad de eindstreep niet haalt.
Maar het is een terechte vraag. Vaak wordt gezegd dat het laatste reguliere kabinetsjaar een jaar is om op de winkel te passen. Geen grote hervormingen meer, geen belangrijke kwesties meer. Eerder een zaak van overleven. Of van uitglijden over een bananenschil.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.