okt
30
2013

Verkiezingen in Leeuwarden

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Over twee weken is het zover: dan kiezen de inwoners van de nieuwe gemeente Leeuwarden de nieuwe gemeenteraad. Het wordt voor mij een debuut. Ik neem voor het eerst deel aan deze verkiezingen via het passieve kiesrecht: ik sta op plaats 16 van de ChristenUnie (lijst 7).
Mijn stem zal vanzelfsprekend naar de ChristenUnie gaan. Maar welke persoon op de lijst, dat hangt er nog even vanaf. Wie ik stem, is van ondergeschikt belang; de stem op een persoon is in eerste instantie een stem op de lijst. Dat scheelt van tevoren al een flink aantal hoofdbrekens.
Ik heb al wel uitgemaakt wie ik niét stem. Dat is op mezelf. Ik ben Mona Keizer niet – de nummer 2 van het CDA stemde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wel op zichzelf. Maar zo ben ik niet. Hoewel ik in alle bescheidenheid wel ambitie heb, is dat niet een reden om op mijzelf te stemmen. De ChristenUnie heeft meer en beter capabele mensen op de lijst.
Op wie ik evenmin stem, is de eerste vrouw op de lijst, in dit geval Annemieke Koezema. Dat heeft niets met haar te maken. Ik acht Annemieke zeker goed voor de raad. En de verwachting is dat zij in de nieuw samengestelde raad ook zal plaatsnemen. Wat zij tegen zich heeft, is dat zij de eerste vrouw op de lijst is.
Veel christenen stemmen principieel op de eerste vrouw op de lijst, omdat het traditionele mannenbolwerk maar eens doorbroken moet worden. Zo geschiedde bijvoorbeeld dat Tineke Huizinga indertijd tot tweemaal toe een mannelijke collega uit de Kamer duwde; door voorkeurstemmen en een krimpende fractie kwam Huizinga wel in het Parlement, ten koste van een ervaren mannelijke kracht.
Dat gaat mij te ver. Ik heb niets tegen vrouwen in de politiek. Wanneer zij geschikt zijn, komen ze vanzelf bovendrijven. Wat overigens ook geldt voor mannen. Maar ik stem niet op de eerste vrouw van de lijst omdat ze de eerste vrouw op de lijst is. Ik laat me liever overtuigen door het talent en de inzet van de kandidaat, dan het geslacht, huidskleur of seksuele geaardheid.
Misschien stem ik wel gewoon de lijsttrekker. Of de lijstduwer. Maar dat is allemaal bijzaak. Van belang is de stem aan christelijke politiek.

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.