aug
04
2022

Verraad familie Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is het 78 jaar geleden dat de familie Frank, de familie Van Pels en tandarts Pfeffer werden opgehaald uit ‘het achterhuis’. Ruim twee jaar verbleef de familie Frank aan de achterkant van Otto’s bedrijven Opekta en Pectacon.
Was de ontdekking van de onderduikers een toevalligheid? Karl Josef Silberbauer was als SS-Hauptscharführer en Gestapo-agent verantwoordelijk voor het ophalen van de acht bewoners. Hij zou vanaf de Prinsengracht hebben gebeld met het Gestapo-kantoor voor een (grotere) wagen; blijkbaar was hij niet bedacht op het vinden van de Joden.
Of werden de onderduikers verraden? Door wie? Door de Joodse notaris Arnold van den Bergh, zoals een internationaal coldcase-team recent beweerde? Of door magazijn-chef Willem van Maaren? Of was het toch de Joodse v-vrouw Ans van Dijk? Wat te denken van Lena Hartog-van Bladeren? Is Bep Voskuijl’s zus Nelly de tipgeefster? Heeft Tony Ahlers Otto gechanteerd en verraden toen hij om (kop)geld verlegen zat? Was het een buur, die wel iets heeft gezien of gehoord wat na werktijd gebeurde in het achterhuis?
We weten het niet. We komen er nooit achter.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.