apr
18
2019

Veteraan geëerd met tulp

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN Don White, de Canadese veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, is geëerd met een witte tulp die naar hem is genoemd. White was een van de Royal Canadian Dragoons die 15 april 1945 Leeuwarden binnenreden over de Groningerstraatweg. Samen met zijn medesoldaten verloste hij Leeuwarden van de Duitse bezetters. Premier Mark Rutte doopte de nieuwe tulp woensdag in de Keukenhof in Lisse.
Met de naam wil Rutte een link leggen met de bevrijding van Nederland, die 75 jaar geleden begon. White en andere helden hielpen daarbij. De Canadees was net twintig toen hij hier vocht. De Don White Tulp is ook een gebaar van dank aan alle andere militairen die Nederland en de rest van Europa hebben bevrijd, aldus Rutte.

Bevrijdingsdag
De premier ontmoette White vorig jaar op Bevrijdingsdag in Leeuwarden. Later sprak de premier in het Canadese parlement nog over de veteraan.
Het was de eerste tulpdoop voor Rutte. White is dit najaar weer in Nederland en dan wil de premier er voor zorgen dat de veteraan wat naar hem genoemde tulpenbollen mee naar huis kan nemen.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.