feb
26
2020

Via Dolorosa

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De laatste vierentwintig uur van Jezus’ leven op aarde zijn uitermate dramatisch van karakter geweest.
Dit is de eerste zin van het boekje Via Dolorosa van de Nederlands-gereformeerde predikant Meint R. van den Berg uit 1995. Sinds jaar en dag lees ik in de zogenoemde Veertigdagentijd de bewerking van Via Dolorosa door Reinier Sonneveld. Hij bewerkte Van den Berg’s overwegingen bij Jezus’ lijdensweg tot een dagboekje voor de zes-en-een-halve-week voorafgaand aan Goede Vrijdag en Pasen.
Overigens lees ik dit jaar voor het eerst ‘de bron’. In de bewerking van Sonneveld staat keurig een lijstje van jaartallen waarin Aswoensdag begint en het einde met Paaszondag is – Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente; in de westerse kerken wordt, volgens de regel van het kerkelijke/ecclesiastische Pasen, 21 maart gehanteerd als start van de lente. Ook als de volle maan op 21 maart valt, wordt Pasen op de zondag na de eerste volle maan in de lente gevierd. Daardoor kan het christelijke paasfeest in de westelijke kerken in een periode van 35 dagen vallen, van 22 maart tot en met 25 april.
Dat lijstje van Sonneveld begint met 2011 en eindigt vorig jaar. Een goede reden om te switchen naar de oerversie van het boek, dus. Wat geen straf is, want het eerste hoofdstuk van Van den Berg leest goed.
Een goede gewoonte, al zeg ik het zelf, om elk jaar met de veertigdagentijd en Pasen hetzelfde verhaal te lezen. Hetzelfde doe ik in december, als ik Het Mysterie van Jostein Gaarder ter hand neem. Of in de zomer, als ik op de camping me weer verheug op het Bijbelboek Prediker.
Vaste gewoonten om je steeds weer te laten overrompelen door de inhoud.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.