apr
27
2018

Vlag

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Toen Koningsdag nog Koninginnedag was en de nationale feestdag nog samenviel met de verjaardag van mr. Pieter van Vollenhoven, vierden we op het schoolplein van mijn basisschool de verjaardag van onze koningin. Een gezellige dag met oud-Hollandse spelletjes en zingen bij de nationale driekleur.
Fietsend naar school, zag ik aan de huizen ook de vlag hangen. Sommige bewoners hadden de vlag nog versierd met een oranje wimpel. Het was de kunst om te tellen hoeveel vlaggen ik onderweg tegen kwam. Na de spelletjes was het tijd om de vrijmarkt langs te gaan.
Zo heb ik ooit de elpee Harvest van Neil Young op de kop getikt voor vijf euro. Ik ben een keer met Koningsdag gratis met de bus van Leeuwarden naar Heerenveen gegaan. En weer terug. Een andere keer heb ik met Koninginnedag, eigenlijk altijd een mooie zonnige dag, onder meer het boek Broederziel Alleen? van Minke Weggemans gelezen. Over rouwverwerking van een broer of zus. Dat kan erg ingrijpen – ook als het gaat om broers en zussen zonder bloedband.
Een andere keer las ik Exit van Baukje Lieman, een vrouw die ik had leren kennen via de Heerenveense Courant. Zij tekende het verhaal op van Ibro Mensuri. Lieman, niet haar eigen naam, had in Joegoslavië had gewoond en gewerkt. Ze was daar getrouwd met een Joegoslaaf (“Had ik nooit moeten doen.”) in de tijd van net voor de burgeroorlog. In de tijd van dictator Tito. Hoewel dit een wrede dictator is geweest, was het land onder zijn leiding toch een eenheid. Veel Joegoslaven denken met enige tevredenheid, blijheid terug aan die tijd. Totdat hij stierf en de burgeroorlog uitbrak.
En nog weer een andere keer zakte ik door een tuinstoel, toen een broer met me stoeide. Een bescheiden litteken daarvan zit nog steeds op mijn linkeronderarm.
Koningsdag. Een dag vol herinneringen, zal ik maar zeggen.
Wat een dag.
Daar kan de vlag wel voor uit.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.