okt
09
2019

Vogelaar

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Oud-minister Ella Vogelaar is overleden; volgens de verklaring van haar familie heeft ze zelf een einde aan haar leven gemaakt. “Zij leed al geruime tijd aan depressies en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt,” aldus de nabestaanden.
Namens de Partij van de Arbeid was Vogelaar minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende-IV. In de ruim anderhalf jaar dat zij deze post bekleed heeft, maakte ze onder meer een lijst op van veertig probleemwijken in de grotere steden die in de kabinetsperiode extra investeringen kregen. Die wijken kregen al gauw de naam Vogelaarwijken.
De Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen was één van die zogenaamde Vogelaarwijken. Ook de Friese hoofdstad kreeg geld van het kabinet om de stapeling van sociale, fysieke en economische problemen te keren. In 2011 werd de effectiviteit van de maatregelen nogmaals gemeten door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hieruit bleek dat de situatie in de wijken nauwelijks is veranderd tussen 1999 en 2008. Ook hebben de aanwezigheid van meer groen of sport- en speelvelden in de wijken weinig aantoonbare effecten op de leefbaarheid en de veiligheid. Volgens het SCP is wel de etnische samenstelling gewijzigd: de autochtone middenklasse verliet de aandachtswijken en maakte plaats voor niet-Westerse migranten uit de middenklasse.
De minister botste tijdens haar ministerschap onder meer met PVV-leider Wilders die haar ‘knettergek’ noemde, omdat ze in een interview met dagblad Trouw had gezegd dat we ooit over een ‘christelijk-joods-islamitische traditie’ zullen spreken in Nederland.
De wilderiaanse term vormde de basis voor Vogelaars politieke memoires Twintig Maanden Knettergek, dat ze met haar partner Onno Bosma schreef en in 2009 bij Uitgeverij Balans op de markt bracht. Ze beschrijft, vanuit een slachtofferrol, haar botsingen met onder meer vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos en haar mediaoptredens.
Na haar ministerschap was ze lid van de raad van commissarissen van woningcorporatie Mitros en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.