dec
14
2015

Voornamen (3)

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mooie voornamen, zeker meerdere voornamen, blijven me fascineren. Het is zeker de moeite waard om je daar in te blijven verdiepen. Voor mij alle reden om nog een blog te wijden aan de voornamen van bekende Nederlanders.
Zoals bijvoorbeeld onze nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, VVD’er Klaas Dijkhoff. Zijn voorletters wijzen al op een katholieke achtergrond: K.H.D.M. – letters die staan voor Klaas Henricus Dominicus Maria. Het grappige is dat de vader van Klaas als voornamen Henricus Marikus Cornelis had; moeder Dijkhoff stond onder de namen Petronella Dominicus Maria ingeschreven bij de burgerlijke stand.
Hans van Mierlo, oprichter, fractievoorzitter en politiek leider van D66 en minister van Defensie en Buitenlandse Zaken, had vijf voorletters, een acroniem: H.A.F.M.O.; deze letters stonden voor Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva. Zijn derde en laatste huwelijk was met schrijfster Connie Palmen, die de voornamen Aldegonda Petronella Huberta Maria heeft.
Voordat Connie met Hafmo was getrouwd, had zij een innige relatie met schrijver Ischa Meijer. Ischa, een samenvoeging van zijn voornamen Israël Chaim.
En dan is er nog Karin Adelmund, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het tweede Paarse kabinet en partijvoorzitter van de PvdA. De onvolprezen website Parlement.com meldt over haar voornamen en voorletters: Karin Yvonne Irene Jansen; Haar achternaam was formeel “Jansen Adelmund”. Als laatste is daar nog Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Zijn vier voorletters F.C.G.M. staan voor Franciscus Cornelis Gerardus Maria.
Als afsluiter één van mijn schrijvende helden, Boudewijn Büch. Zijn achternaam werd officieel als ‘Buch’ gespeld, dus zonder de trema. Zijn drie voornamen waren Boudewijn Maria Ignatius; ook ‘Bo’ had dus ‘Maria’ in zijn geboortenamen staan, vaak ter ere van de Heilige Maagd. Wat overigens ook geldt voor Boudewijns oudere broer Menno, die bij de gemeentelijke basisadministratie bekend stond onder Menno Maria Renirus Buch.
Waarvan akte.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.