jan
04
2018

Voornamen #6

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het hebben van voornamen is iets bijzonders. Bij de een is het een korte naam, die overeenkomt met de roepnaam. Bij katholieke mensen wordt vaak als derde voornaam ‘Maria’ gebruikt. Wie van adel is, krijgt een hele reeks voornamen mee. Vaak is de betreffende adellijke titel ook meegenomen in de namenrij.
Neem bijvoorbeeld onze voormalige prinsen-gemaal Bernhard en Claus. De echtgenote van Juliana had als namen Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, maar was geboren met de Duitse equivalenten Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld. Prins Claus, getrouwd met prinses Beatrix en held van Oranje, zag in zijn paspoort Claus George Willem Otto Frederik Geert, Prins der Nederlanden, Jonkheer van Amsberg staan.
Die koninklijke partners schaatsten trouwens regelmatig een scheve schaats. Van Bernhard weten we dat hij naast Beatrix, Irene, Margriet en Christina ook de dochters Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda heeft verwerkt. Koning Willem II schijnt naar verluidt ook buitenechtelijke kinderen te hebben. Het Parool-journalist en -chroniqueur Frenk der Nederlanden (“Voluit heet ik trouwens Frederik Hendrik der Nederlanden.”) is een nazaat van deze vorst.
Enfin. Gewoon maar weer eens een lijstje maken. Zonder verdere toelichting, namen en rugnummers. Het leukste is om die mensen zelf op te zoeken en te zien wie of wat ze waren.

Margrietus Johannes van den Berg
Kirsten Auke Elisabeth van den Hul
Mattheus Augustinus Irene Carmen Boermans
Simon Heere Heeresma
Marcus Aurelius Heeresma
Faber Johannes Heeresma
Egidius Hubertus Anna Maria Meijer
Willibrordus Livinus Amelia Lockefeer
Alphons Johannes Dimphna Seelen
Philippus Josephus Ignatius Maria Houben
Alphonsius Maria Ignatius Hubert Baeten
Laurentius Gosewinus Christianus Arnoldus Maria Schneider
Matheus Josephus Lau

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.