mei
06
2018

Voornamen #8

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Mannen met vrouwennamen, het komt vaak voor. Zeker ‘Maria’ is een geliefde naam bij katholieke jongens. In Vlaanderen, toch een katholiek gebied, worden de doopnamen van jongens opgefleurd met namen die in Nederland eigenlijk alleen aan meisjes worden gegeven.
Zoals Yves Leterme, premier van België in 2008 en tussen november 2009 en december 2011. In zijn paspoort lezen we Yves Camille Désiré Leterme.
Andersom kan ook. De actrice Yvonne van den Hurk heet voluit Yvonne Antoinette Richard van den Hurk. Richard, dus.
Dezelfde naam die hoort bij Harry Wijnschenk, voormalig Kamerlid en politiek leider van de Lijst Pim Fortuyn. Hartog Hank Richard Wijnschenk is zijn volledige naam. Hank is ook een plaatsnaam, je komt het nog wel eens tegen tijdens de filemeldingen op de radio.
Hartog is naast een voornaam ook een achternaam. Sterker nog, je hebt mannen die Hartog Hartog heten. Net zoals Meijer ook een voornaam kan zijn. Meijer Meijer is net als Hartog Hartog een gewone Hollandse jongen, met sterke Joodse wortels.
Faber is een achternaam, maar is ook de roepnaam van Faber Johannes Heeresma, een van de schrijvers uit de Heeresma-familie.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.