jan
01
2018

Vooruitblik #2018

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits, Modern Times

Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont
en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende,
zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting,
mijn God, op u vertrouw ik.’

*

Gezegend nieuw jaar gewenst.
Het kalenderjaar 2018 is inmiddels een half etmaal oud. Een te korte periode om iets over het nieuwe jaar te kunnen zeggen. Op basis van deze eerste uren in 2018 kunnen we nog geen uitspraken doen over de resterende weken en maanden.
Alsof we dat wel kunnen op basis van het voorgaande jaar. Ga maar na, wat verwachtte je 1 januari 2017 en hoe kijk je 31 december 2017 terug op het jaar? Wat is uitgekomen? En welke onverwachte verrassingen, ten positieve of ten negatieve, ben je lopende het jaar tegengekomen? Er valt domweg niets te voorspellen.
Oudjaarsdag heb ik vooral buitenshuis doorgebracht. ’s Ochtends en ’s avonds gewoon kerk. De reguliere middagdienst – het was uiteraard ‘gewoon’ zondag – werd doorgeschoven naar de avond, om er zo een Oudjaarsdienst van te maken. Tussen de diensten door ben ik naar Odeon in Zwolle geweest.
Aldaar, tegenover Museum de Fundatie, hield Rikkert Zuiderveld zijn oudejaarsconferentie Rikkert Wringt Het Jaar Uit. Sonnetten en woordspelingen, dat was waar het om ging in Zwolle. En een mooi laatste lied, Was Me. Ja, laat zo’n show maar aan Rikkert over.
Ik heb deze ochtend besteed aan het kijken naar Ramble at the Ryman van Levon Helm, de zingende drummer van The Band. De mannen van de voormalige begeleidingsband van Ronnie Hawkins en Bob Dylan waren er bij dit optreden uit 2008 niet bij. Maar wel een keur van andere artiesten.
Zoals Levons dochter Amy Helm, zangeres van beroep. Buddy Miller was er ook, hij vormt met zijn vrouw Julie de Amerikaanse Elly en Rikkert. Buddy Miller produceerde in 2009 het country-album Nashville van Solomon Burke, om maar iets te noemen. Ook de altijd aantrekkelijke Sheryl Crow was van de partij om te zingen en te spelen. George Recelli, sinds jaar en dag de drummer in de band van Dylan, speelde de percussie.
Ook die andere belangrijke man uit Dylan’s begeleidingsband was bij Helm’s optreden van belang: Larry Campbell, die tal van instrumenten bespeelde, maar ook de muzikale leiding over de avond had. Om bijvoorbeeld John Hiatt aan te kondigen, om de afsluiter The Weight mee te spelen en de leadzang te delen met Helm. Tijdens de zin ‘Wait a minute, Chester’, neemt de regisseur een man in het publiek in beeld: schitterend plaatje.
Schitterende plaatjes zullen ongetwijfeld ook komen in Leeuwarden. Dit nieuwe jaar is de Friese hofstad de Culturele Hoofdstad van Europa. Veel cultuur dus in Leeuwarden, de provincie en ons land. Cultuur is belangrijk. Kunst en cultuur is meer dan de rekenformule van kosten en baten, zoals sommige politieke partijen als hoofdmoot willen hanteren.
We zijn inmiddels in het begin van 2018. We gaan wennen om de 7 in het jaargetal te vervangen door een 8. Tegen de tijd dat dit vlekkeloos gaat en we zonder nadenken over ‘2018’, is het jaar inmiddels voorbij.
Een gezegend nieuwjaar gewenst.

*

Wie woont onder de hoede van…
overnachtend in de schaduw van
een god almachtig –

Ooit gewoond onder jouw hoede – ik
in jouw schaduw overnachtend?
Ooit gezegd ‘mijn toevlucht jij
mijn vaste burcht
God van me, op jou bouw ik’?
Misschien gezongen, mee,
woorden in een grote vorm gegoten
melodie van eeuwen her…
je waagt me mee, ja nee

mijn toevlucht jij
God van me, op jou bouw ik.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling
© Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.