aug
30
2013

Vredestichters

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Premier Cameron van Groot-Brittannië mag van zijn parlement niet meedoen met de militaire interventie in Syrië. Het bewijsmateriaal voor een legitieme actie is minimaal, vinden de Britse parlementariërs. Daarbij: een decennium geleden rommelde toenmalig premier Tony Blair het Europese eiland een omstreden oorlog in. Nooit meer “Irak”.
Voor het eerst in een kwart eeuw trekken de Verenigde Staten en Groot-Brittannië niet gezamenlijk op bij een grote internationale oorlogsoperatie. Dat zal wennen zijn voor de Angelsaksische landen. Maar misschien ook goed, om te herbezinnen op de relatie en het doel.
Het demissionaire kabinet Balkenende-I gaf indertijd politieke steun aan de oorlog in Irak. Een ingewikkelde keuze, want op het moment dat “wij” akkoord gingen met die oorlog, waren Jan Peter Balkenende en Wouter Bos aan het praten over een nieuw kabinet. Die formatie liep uiteindelijk helemaal kapot.
Het vierde kabinet van Balkenende werd geformeerd met (alsnog) Wouter Bos’ PvdA en de ChristenUnie van André Rouvoet. De minister van Defensie werd geleverd door de ChristenUnie. Eimert van Middelkoop bezette drie jaar lang dit ministerie. De oud-GPV’er.
Opmerkelijk. Gereformeerden stonden in vroeger tijden bekend om hun dienstweigering. Oorlog is niet een opdracht die God geeft, ondanks Zijn opdracht in het Oude Testament om de volkeren uit Kanaän te verdrijven.
Nee, Jezus leert ons iets anders. Namelijk dat wraak niet aan mensen toekomt, maar aan God zelf. Dat we vredestichters moeten zijn in plaats van oorlogszoekers. Geweld is van een orde, die ons als mensen niet aangaat. Ook de andere mens, ongeacht woonplaats, functie, geslacht of religie, is door God op aarde gezet. Daar blijf je vanaf.
Daarmee is ook het probleem van de Syrië-oorlog blootgelegd. Want elke vorm van geweld, of dat nu met wapens of met gifgas is, kan op geen enkele manier worden goedgepraat. Maar als die wapens door iemand worden ingezet, is het aan de omstanders om dat wapengekletter tegen te houden.
Hopelijk lukt de inperking van geweld met diplomatie. Maar helaas moet gerechtigheid soms met militair geweld worden gebracht. Om zo mensenlevens te behouden.
Een moeilijke afweging van de internationale gemeenschap.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • wietse
    9 september 2013 at 21:58 |

    enorme verbetering deze site en dat geldt ook voor je stijl;ik vraag me alleen af wie die gereformeerden zijn? hg!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.