nov
05
2016

Vreemde Kostgangers in Leeuwarden

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Waarom zou je voor een tweede keer naar dezelfde theatershow gaan? Omdat het kan? Of omdat het een goede show is? Of speelt iets anders een rol? Vrijdagavond ben ik opnieuw naar het optreden van Vreemde Kostgangers geweest. Vreemde Kostgangers is de gelegenheidsformatie van Henny Vrienten (Doe Maar), George Kooymans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot. Vrijdag stonden de mannen in De Harmonie in Leeuwarden; vier weken eerder zag ik ze in de Groningse Oosterpoort.
Ik ging voor de tweede keer. Enerzijds omdat het kon. Nu de mannen, de grootheren van de Nederpop, in mijn eigen stad waren, kon ik ze niet negeren. Maar vooral ook vanwege één liedje: ‘Hoop’, een van de nieuwe liedjes die Vrienten voor dit gezelschap schreef. Een welhaast religieuze song, in de traditie van voormalig priester Huub Oosterhuis en spelend met betekenissen van namen.
Geen wonder, beide mannen delen een katholieke jeugd, al dan niet bij de jezuïeten genoten.
Maar er waren meer mooie nummers. Sowieso zijn de ‘verse songs’ voor dit project uitstekend. Maar ook de nummers uit de afzonderlijke carrières zijn goed, mooi. Zoals het schitterende De Vondeling van Ameland, een tekst van Freek de Jonge, melodie van De Groot en de uitvoering van Vreemde Kostgangers. Of het wonderschone Murdock 9-6182, met Kooijmans op zang en gitaar en Vrienten op de mondharmonica. En dan is er nog Spelen Met Vuur van Vrienten’s meest recente solo-album Alles Is Anders uit 2015.
Enfin. Vreemde Kostgangers. Opmerkelijk overigens, dat de avonden van deze tournee vooral in het weekend plaatsvinden. Waarschijnlijk vanwege de overvolle agenda’s van de heren. Vreemde Kostgangers vormen een gentlemen’s agreement. Er is niets leukers dan om bij zo’n muzikaal herenakkoord aanwezig te zijn.

Gezien:
Wie: Vreemde Kostgangers – Henny Vrienten, George Kooijmans en Boudewijn de Groot, aangevuld met toetsenist Tijn Smit en drummer Martijn Bosman
Wanneer: vrijdag 4 november 2016
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Hoe lang: 2,5 uur (incl. pauze)
Voor de overige optredens, zie de site van Boudewijn de Groot

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • José
    19 november 2016 at 23:19 |

    Hai Frits. Enthousiast stuk dit, echt geweldig. En ja het werkt zo, als je eenmaal 1x geweest bent wil je gewoon nog een keer gaan. Op de groep wordt gebedeld om kaartjes voor uitverkochte voorstellingen.. Graag wil ik je toevoegen aan de groep Vreemde Kostgangers zodat ook jij dan alles over deze supergroep gebundeld kan bekijken. Ik hoop tot snel. !
    Groet José

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.