apr
29
2020

Vrijwillig #10

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Na een lang Koningsdagweekend, was het zaak om me weer te melden in het ziekenhuis. In het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) vervul ik een ‘maatschappelijke stage’: als rolstoelbegeleider rijd ik patiënten van de ontvangsthal naar de betreffende afdeling.
Of nou ja, het zijn ook wel eens andere tochtjes die ik moet doen. Zo waren deze middag twee patiënten, die al op de afdeling lagen, die een bos bloemen kregen. Of ik die van de ontvangsthal naar de afdeling wilde dragen.
Dat wilde ik wel, want ik ben de beroerdste ook niet.
Route 77, de röntgenafdeling, bleek ook deze middag een favoriete bestemming. Liefst vier tochtjes moest ik afleggen. Twee retourritjes en een enkele reis.
Een meneer moest naar route 65, wat in het MCL de kaakchirurgie is.
Een patiënt moest naar de spoedeisende eerste hulp. “Spoedeisend” is niet altijd een leidend begrip: met de rust waarmee patiënten en zusters daar lopen, is het een oase van rust.
Van een geheel andere orde is Afdeling E, de verloskunde. Daar moest ik een meisje brengen, dat aan het bevallen was. Haar vriend vertelde dat ze al vijf centimeter ontsluiting had. Vriendlief had een tatoeage van een spinnenweb op zijn keel laten tekenen.
Gaandeweg de tocht naar afdeling E begon het meisje meer en meer te kreunen. Ver was ze nog niet. Toen ik later de vader weer zag lopen, met grote tassen vol babykleren, was zijn vriendin nog bezig. Maar hij moest ondertussen ook maar wat doen.
Een andere tocht ging naar afdeling J, bovenin het gebouw. Een visitebezoek aan de echtgenoot, die hier al twee weken ligt.
Het laatste tochtje was een gecombineerde route. Eerst moest een patiënt naar afdeling Z worden gebracht, hier naar links, daar naar rechts, en doorlopen tot je niet meer verder kunt. Op de terugtocht wachtte een andere ziekenhuis-bezoeker om weer naar de ontvangsthal te worden gebracht.
Na een paar weken corona-maatregelen, wordt het steeds drukker in het ziekenhuis. Dat is merkbaar. Meer ritjes zijn te rijden. Het is dus meer en meer vertrouwd om weer op deze plek te komen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.