mrt
23
2020

Vrijwillig

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) plaatste vorige week een oproep voor vrijwilligers, mocht de nood aan de man komen. De actie was zo overweldigend, dat dezelfde dag nog de inschrijving werd gesloten.
Ik was een van de aanmeldingen. En naar aanleiding van mijn inschrijving werd ik gebeld door een MCL-medewerker. Of ik deze week een paar dagdelen kon helpen bij de rolstoel-afdeling.
Normaal gesproken heeft het Leeuwarder ziekenhuis een aantal golfkarretjes, die door gepensioneerde vrijwilligers worden bestuurd. Wie slecht ter been is, kan een beroep doen op de caddies. Maar deze vrijwilligers vallen onder de risicogroep van corona. Dus geen golfkarretjes.
Uit de telefonische kennismaking met de coördinator maakte ik op dat het wel eens een lange middag zou kunnen worden. Veel afspraken waren al verzet, dus het aantal mensen dat vervoerd moest worden, is ook uiterst beperkt. Dus met een iPad en een boek met verhalen van Karel van het Reve toog ik naar het MCL.
In de vier uur dat mijn dienst duurde, reed ik drie personen naar hun bestemming. De eerste was een man die naar de orthopedagoog moest. De tweede was een oudere man die zijn vrouw op de geriatrie bezocht. De laatste was een mevrouw, die opnieuw naar de kaakchirurg moest. De operatie waarmee mondkanker werd verwijderd, leverde teveel problemen op, waardoor ze nu dreigde uit te drogen.
Dat moet je niet hebben.
Verder kwam een man bij me wachten, die mijn hulp niet per se nodig had. Hij zat in een rolstoel, dat wel. Maar zijn vriendin vervoerde hem. De wielrenner was in januari in Spanje frontaal tegen een auto geklapt. Het gevolg bestond uit een slagaderlijke bloeding, gebroken nek, zes gebroken ribben, een kapotte lever en een verbrijzeld rechterbovenbeen. De beste man was al twee weken in een Spaans ziekenhuis opgenomen geweest, daarna vijf weken in het MCL en ook nog een week in Haren, waar een revalidatiecentrum zit. Maar komende woensdag moet hij weer voor een operatie naar Leeuwarden, met aansluitend een bezoek aan Haren.
Je verzint het niet.
Maar het is wel zo.
De waarheid is soms krankzinniger dan je verzint voor een roman.
Mijn eerste invalbeurt als MCL’er zit erop. Nog zeker één middag te gaan.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.