sep
21
2022

Vrouwen in romans

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Om een idee te krijgen welke rol vrouwen en minderheden in de moderne Nederlandstalige roman spelen ontwikkelde literatuurwetenschapper Roel Smeets een computerprogramma. De resultaten verrasten hem. “Vrouwen zijn vaak prostituee, huisvrouw of verpleegkundige.”
“Als je schrijft, blijft het levenslang de vraag hoe je een weg baant door het oerwoud van de werkelijkheid,” schreef historicus en dichter Jan Willem Schulte Nordholt eens. Het geldt voor de geschiedschrijver die zijn onderwerp in de bestudeerde tijd wil duiden, maar niet minder voor de romanschrijver die hoe dan ook een kind is van zijn/haar tijd en dus altijd iets van de tijdgeest in het geschrevene weerspiegeld ziet.
Het fenomeen van de ‘mimesis’, de manier waarop de kunst vorm geeft aan de maatschappelijke werkelijkheid waarin zij is ontstaan, houdt ook de Nijmeegse literatuurwetenschapper Roel Smeets (1991) al geruime tijd bezig. In 2020 promoveerde hij op een onderzoek naar de representatie en afspiegeling van leeftijd, gender, afkomst en sociale klasse in de moderne Nederlandse letterkunde.
Om een idee te krijgen welke rol vrouwen en minderheden in de moderne Nederlandstalige roman spelen ontwikkelde hij een computerprogramma waarin hij de namen van hoofdpersonages en bijfiguren uit maar liefst 170 in 2012 verschenen romans, ofwel 37 procent van alle dat jaar uitgegeven literatuur verwerkte. De uitkomst was opmerkelijk. Het bleek dat de man-vrouwverhouding ondanks de emancipatiegolf en de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw nog altijd, zoals Smeets het uitdrukt, ‘uit balans’ is: 57 versus 43 procent.

Lees verder in het Nederlands Dagblad.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.