sep
14
2019

Waalse minister-president

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Elio Di Rupo is sinds vrijdag de minister-president van het Waalse gewest in België. Hij presenteerde zijn regeringsploeg na de onderhandelingen, die volgden op de verkiezingen van 26 mei. Die dag was ik onderweg naar Amsterdam. Nick Cave hield die avond een Conversations With Nick Cave in het Concertgebouw in Amsterdam.
Die Rupo is bekend vanwege zijn vlinderdas. Het wordt zijn derde klus als regeringsleider van de Franstalige gemeenschap in België. Eerder leidde hij al een kabinet tussen 15 juli 1999 en 4 april 2000 en van 6 oktober 2005 tot 20 juli 2007. Van 6 december 2011 tot 11 oktober 2014 was hij de federale premier van België.
De Belgische democratie is een variant waar ik slecht zicht op heb. Dat komt door de verschillende gewesten en deelregeringen in het land. Daar komt de ingewikkelde federale verhoudingen binnen de regering nog overheen. Houd het maar eens uit elkaar hoe het werkt. De Belgen zelf weten het waarschijnlijk ook maar ternauwernood.
De nieuwe regeringsploeg van Di Rupo was aan mij voorbij gegaan. Tot ik vandaag nog iets las over de Waalse ministersploeg.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.